buitenland

Britten mogen al over paar maanden naar stembus

20 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De Britse bevolking gaat 23 juni naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over het lidmaatschap van de EU. De regering zal campagne voeren voor een ‘ja’-stem en dus tegen een Brexit.

Ministers uit mijn kabinet staat het vrij om op persoonlijke titel campagne te voeren, of dat nu voor of tegen het EU-lidmaatschap zal zijn, zegt de Britse premier David Cameron zaterdag in een toespraak, nadat hij de afgelopen dagen flink onderhandelde over een deal.

Advies

‘Ik zal naar het parlement gaan en voorstellen dat het Britse volk over onze toekomst in Europa besluit (…),’ aldus de premier. ‘Mijn advies is helder. Ik geloof dat Groot-Brittannië veiliger, sterker en beter af zal zijn in een hervormde Europese Unie.’ De afspraken over een hernieuwde positie van de Britten in de Unie liggen nu dus op tafel.

Als de Britten in de zomer voor een Brexit stemmen – een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU – dan accepteert Cameron dat, gaf hij al aan. Binnen zijn Conservatieve partij, zelfs binnen zijn eigen regeringsploeg, bestaat op zijn minst twijfel over het akkoord.

Enkele ministers hebben al aangegeven dat zij het Brexit-kamp steunen. Onder hen is Michael Gove, minister van Justitie en vriend van Cameron. En dan is het ook nog wachten op de Londense burgemeester Boris Johnson, die zijn keuze nog niet bekend heeft gemaakt.

‘Topdeal?’

De Nederlandse regeringspartijen VVD en PvdA reageren positief op het akkoord. Marit Maij van de PvdA is wel ‘opgelucht dat er met deze deal niet wordt gemorreld aan het principe van gelijk loon voor gelijk werk of aan de bestaande Europese verdragen’.

Cameron moet volgens haar het akkoord nu thuis gaan verdedigen en ‘eerlijk tegen zijn bevolking zijn over de waarde van samenwerking in Europa’. Bij coalitiepartner VVD klinkt alom tevredenheid. ‘Het lijkt erop dat Cameron zich door ons verkiezingsprogramma heeft laten inspireren,’ zegt EU-woordvoerder Anne Mulder.

‘De inhoud is niet zo schokkend,’ zei Sybrand Buma in het radioprogramma Kamerbreed. Zaken die erin staan zoals het feit dat de Britten nooit bij de euro zullen komen, zijn volgens hem niet nieuw. De belangrijkste vraag is volgens hem of het Cameron lukt om de Britten te overtuigen dat dit een ‘topdeal’ is.

Bij de PVV klinkt een ander geluid. ‘Het is te weinig voor Cameron om als winnaar uit de strijd te komen,’ denkt woordvoerder Harm Beertema. ‘De Britse premier heeft te weinig binnengehaald. Dat zal hem door de tegenkrachten niet in dank worden afgenomen.’ Een van die tegenkrachten is de eurosceptische UKIP-partij van Nigel Farage, die het eerdere conceptakkoord al in felle bewoordingen afwees.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.