Brexit: Britten mogen uitkeringen aan EU-migranten stoppen

01 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Britse premier David Cameron lijkt zijn belangrijkste eis voor een hernieuwd Brits EU-lidmaatschap binnen te hebben: de macht om uitkeringen aan migranten uit andere EU-lidstaten te weigeren. Op andere vlakken blijkt overeenkomst lastiger te sluiten.

Zondagavond vergaderde Cameron met de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Het doel was om voor middernacht een conceptversie op papier te krijgen van een herziening van het lidmaatschap van de Britten in de Unie. Het principeakkoord moet daarna worden voorgelegd aan andere Europese leiders.

‘Er is nog geen deal,’ wist Tusk zondagavond te melden bij zijn vertrek uit Downing Street 10. Cameron voegde toe dat er ook de komende 24 uur moet worden onderhandeld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Uitkeringen

De twee werden het wel eens over een van de meest controversiële eisen van Cameron: een mechanisme waarmee uitkeringen aan EU-migranten kunnen worden geweigerd. De afgelopen jaren kwamen er grote groepen Oost-Europese migranten naar het land. Groot-Brittannië mag in het EU-voorstel ‘een noodrem’ gebruiken, waarmee de sociale uitkeringen aan deze mensen voor vier jaar kunnen worden gestopt.

Het mechanisme behoeft geen verandering in EU-verdragen en mag meteen na het beloofde Britse referendum worden toegepast, ook door andere landen waar sprake van een ‘noodsituatie’ is. De toezegging van Tusk impliceert dat geen van de 28 EU-staten het plan zal wegstemmen.

Obstakels

Over de andere eisen van Cameron wisten ze nog geen overeenstemming te bereiken. De Britten willen minder Brusselse regels voor het bedrijfsleven en garanties dat niet-Eurolanden niet worden achtergesteld ten opzichte van de EU-lidstaten die wel de gemeenschappelijke munt hebben. Ook wil Cameron de mogelijkheid hebben om bij plannen voor verdere Europese samenwerking niet mee te doen.

Het uiteindelijke conceptakkoord tussen Tusk en Cameron moet later deze maand worden besproken tijdens een EU-top. Volgend jaar wil Cameron in zijn eigen land een referendum houden over de vraag of Groot-Brittannië met het vernieuwde lidmaatschap in de EU wil blijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.