Bedreigt Syrisch-Russisch offensief broos vredesoverleg?

03 februari 2016Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Juist nu de diverse strijdende partijen voorzichtige passen zetten op weg naar de onderhandelingstafel, trekt het Syrische leger op naar Aleppo. De stad is grotendeels in handen van tegenstanders van Bashar al-Assad.

Als dit niet snel stopt, zijn de gesprekken in Genève over vrede gedoemd te mislukken, zeggen de rebellen.

Bloedige strijd

De onderhandelingen zijn maandag officieel van start gegaan, zegt VN-gezant Staffan de Mistura optimistisch. Maar hij werd tegengesproken door officials van het regime en de oppositie.

De Mistura, die het overleg coördineert, erkende dinsdag wel dat de gesprekken in een ‘verkenningsfase’ zomaar kunnen klappen. De twee vijanden kunnen elkaar na vijf jaar bloedige strijd niet luchten of zien. Het vertrouwen tussen hen is verwaarloosbaar, ziet de VN-gezant.

Actieve steun

Volgens persbureau AFP zijn bij de aanval op Aleppo – een stad in het noordwesten van Syrië – al zo’n achttien mensen om het leven gekomen. ‘Dit hebben we niet eerder gezien, sinds de revolutie in 2011 uitbrak,’ zegt de belangrijkste oppositiegroep in Syrië, die actieve steun krijgt van Saudi-Arabië.

Het offensief wordt ondersteund door bommenwerpers van de Russische luchtmacht. En de bombardementen zijn hevig, schrijft TIME.

Dinsdag was er in elk geval nog hoop dat de oppositie en de regering met elkaar in gesprek zouden treden. Maar om de eventuele overlegronde een beetje succesvol te laten verlopen, moet Rusland ‘onmiddellijk‘ stoppen met de bombardementen op ons, aldus een oppositionele woordvoerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.