buitenland

‘Anti-IS-coalitie staat gekke Turkse plannen in Syrië niet toe’

10 februari 2016Leestijd: 2 minuten

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is ervan overtuigd dat de door Amerika geleide anti-IS-coalitie voorkomt dat Turkije Syrië zal binnenvallen. Hij denkt dat zo’n invasie er nooit van komt, gezien de geringe militaire activiteit bij de Turks-Syrische grens.

‘Ik heb het niet het idee dat de Amerikaanse coalitie, waarbij ook Turkije is aangesloten, toestaat dat de Turken dit soort gekke plannen uitvoeren,’ aldus Lavrov. Vorige week liet het Kremlin nog weten dat het vermoedt dat de Turken een invasie voorbereiden in Syrië.

Lavrov beschuldigde Ankara er wel van in het geheim te onderhandelen met Islamitische Staat (IS), onder meer over ‘nieuwe smokkelmanieren’. Onze luchtmacht heeft met de bombardementen op de regio rond Aleppo de traditionele smokkelroutes afgesneden, zei Lavrov volgens het Russische persbureau TASS. En dus zou Turkije naar nieuwe mogelijkheden zoeken.

Vluchtelingen

Intussen is de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdagmorgen in Nederland voor overleg met premier Mark Rutte (VVD) over een oplossing voor de migratiecrisis. Daarbij speelt ook Syrië een grote rol: vanuit het door een burgeroorlog verscheurde land komt opnieuw een stroom vluchtelingen op gang komt de grens met Turkije.

Het Syrische regeringsleger van Bashar al-Assad probeert met hulp van Russische bommenwerpers Aleppo – de grootste stad van Syrië – te omcirkelen. Damascus is erop gebrand om de rebellen een beslissende slag toe te brengen. Maar dat gaat ten koste van de inwoners van de stad, die het geweld proberen te vluchten.

Tienduizenden zoeken hun heil in het Turks-Syrische grensgebied, in de hoop te worden toegelaten tot Turkije. De Russische bombardementen zetten kwaad bloed bij Turkije.

Invasie

President Recep Tayyip Erdogan repte er al van dat zijn land wordt bedreigd, zijn premier, Davutoglu, doet dinsdag een duit in het zakje. Hij wijst de Russen op de mogelijke gevolgen van het ingrijpen in Syrië, waarbij een historische vergelijking niet wordt geschuwd.

Als de Russen niet oppassen, komen ze in hetzelfde schuitje terecht als in 1979, toen de Sovjet-Unie Afghanistan binnenviel, waarschuwt Davutoglu, schrijft Hürriyet. Die invasie ontaardde in een guerilla-oorlog met de mudjahedien. ‘Niemand mag vergeten in welke staat de Sovjet-Unie Afghanistan achterliet. Zij die Syrië vandaag de dag zijn binnengevallen, zullen het even slaafs achterlaten als toen,’ aldus de Turkse premier.

‘Maak je geen zorgen,’ dreigde hij verder tijdens een bijeenkomst van de AK-partij, ‘de tirannen die mijn geliefde Aleppo hebben veranderd in een plas bloed zullen op een dag de prijs betalen voor wat zij hebben gedaan’. Volgens de Russische tv-zender Russia Today zou Davutoglu ook nog hebben gezegd dat ‘heel Turkije vierkant achter de verdedigers van het heroïsche Aleppo’ staat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.