Zweden zet grote aantallen asielzoekers het land uit

28 januari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Zweden kreeg vorig jaar ruim 163.000 asielverzoeken, het hoogste aantal per hoofd van de bevolking in Europa. Maar van die asielzoekers wordt misschien wel de helft uitgezet.

‘We hebben het over 60.000 mensen, maar dit aantal zou kunnen stijgen naar 80.000,’ zegt de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman volgens media in het land. Later zei hij in een tweet niet precies te weten hoeveel mensen precies recht hebben op asiel.

Asiel

Het gaat om migranten van wie de asielaanvraag is afgewezen. De uitzetting van deze (ex-)asielzoekers neemt een aantal jaren in beslag.  De vreemdelingenpolitie is ingeschakeld om de uitwijzingen voor te bereiden. Het plan is om de migranten op het vliegtuig te zetten.

In 2015 deden 163.000 migranten een asielaanvraag in Zweden. Dat is het hoogste aantal in vergelijking met aanvragen in andere Europese landen. Van de ongeveer 58.800 zaken die vorig jaar in behandeling zijn genomen, is 55 procent geaccepteerd, meldt de BBC. Volgens Zweedse autoriteiten zochten 35.400 minderjarigen in 2015 asiel in het Scandinavische land. Dat is vijf keer zoveel als het aantal in 2014.

Grenscontroles

Maar op een gegeven moment werd het de Zweden toch te heet onder de voeten. Eerst waren er nog oproepen aan migranten om toch vooral niet te komen, en in Duitsland te blijven hangen. Stockholm waarschuwde dat het migranten geen opvang meer kon garanderen.

Vervolgens werd het leger ingezet om migranten beter te registreren en hen onderdak te bieden, en in dezelfde week kwamen de Zweden met een nieuwe stap: het herinvoeren van de grenscontroles. Zo worden in treinen afkomstig uit Zweden de reisdocumenten gecontroleerd.

Ook op de Oresund-brug, de verbinding tussen Denemarken en Zweden, worden paspoorten gecheckt. Het migratiedebat staat op scherp nadat begin deze week een medewerker van een asielzoekerscentrum werd doodgestoken door een Somalische asielzoeker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.