Zweden geschokt na moord op medewerker asielopvang

26 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'Facebook'

In Zweden is een 22-jarige medewerker van een asielzoekersopvang maandagavond doodgestoken, vermoedelijk door een van de asielzoekers. De politie zou inmiddels een 15-jarige jongen uit Libanon hebben opgepakt.

De Libanees wordt verdacht van moord en zit vast. Waarschijnlijk is hij dus diegene die haar heeft doodgestoken, maar dat wil (of kan) de Zweedse politie tot dusver niet bevestigen.

Plas bloed

Het slachtoffer, Alexandra Mezher – volgens The Daily Mail van origine een christen uit Libanon – werkte in een opvang voor minderjarige alleenstaande asielzoekers in de plaats Mölndal, bij de stad Göteborg. In het centrum worden alleenreizende jongeren tussen veertien en zeventien jaar opgevangen.

Wat er precies voorafging aan de steekpartij is nog niet bekend, maar diverse media melden dat er eerst werd gevochten. Daar was ook de nu vastzittende Libanees bij betrokken. De dader zou, nadat hij had ingestoken op Mezher, zijn overmeesterd door omstanders. Op de plek waar het allemaal gebeurde, lag een plas bloed op de grond, zegt politiewoordvoerder Thomas Fuxborg volgens The Independent. Ook medewerkers reageren geschokt. ‘Er is hier nog nooit iets ergs gebeurd,’ zegt een collega van Mehzer, Amal Hassan, tegen de lokale krant, Göteborgs-Posten

Migranten

Het steekincident komt kort nadat de politie in Zweden had gevraagd om versterking vanwege het toenemende aantal incidenten bij opvangcentra. De Scandinaviërs kampen met een enorme toestroom van migranten, en hebben daarom maatregelen (zoals verscherpte grenscontroles) genomen.

Premier Stefan Lofven is gisteravond op bezoek gegaan bij het centrum, en sprak van een ‘vreselijke misdaad‘. ‘ik geloof dat er heel wat mensen zijn in Zweden die bezorgd zijn dat er meer van dit soort zaken zullen gebeuren, nu ons land zoveel kinderen en alleenstaande jongeren ontvangt. ‘ Zweden had vorig jaar 163.000 asielverzoeken te verwerken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.