buitenland

Zweden en Denemarken op slot: wat doet Nederland?

05 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Nu Zweden en Denemarken de grenscontroles hebben aangescherpt, is de kans groot dat migranten zullen uitwijken naar Nederland. Het kabinet is alert, maar neemt nog geen concrete maatregelen.

Vanaf afgelopen maandag moet iedereen die Zweden vanuit Denemarken binnenkomt een identiteitsbewijs met foto tonen. Het Scandinavische land neemt die maatregel om de aanhoudende stroom migranten te kunnen beteugelen.

Wrevel

Denemarken is ontstemd over de tijdelijke herinvoering van grenscontroles omdat het voor veel oponthoud zorgt en nadelig is voor de economie in de grensregio’s.

Maar omdat de Denen niet graag het laatste land in de migratieketen willen zijn, besloot ook Kopenhagen om de grenscontroles met Duitsland aan te scherpen.

Nederland

Het risico bestaat dat migranten die onderweg waren naar Zweden of Denemarken nu afbuigen richting Nederland. Door het milde winterweer en omdat Griekenland nog steeds weigert de buitengrenzen dicht te houden, blijven de migranten immers komen.

Nederland houdt in de gaten of er andere routes ontstaan nu Denemarken en Zweden hun poorten sluiten, laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan elsevier.nl weten. De Koninklijke Marechaussee en de IND hebben instructies gekregen om ‘extra op te letten’.

Geen extra controles

Maar het is voorlopig niet zo dat ook Nederland de grenscontroles gaat aanscherpen. Dit gebeurt pas als daar directe noodzaak toe is.

‘Als de migratiestroom zich naar Nederland verlegt, zijn er verschillende opschalingsmogelijkheden waarbij we goed kijken naar effectiviteit en impact op het interne verkeer in Europa,’ zegt het ministerie.

Symptoombestrijding

Vanwege de migratiecrisis nam Nederland eerder al wel extra maatregelen. Op bepaalde trajecten in de grenszones zijn de ‘informatiegestuurde controles’ van de marechaussee geïntensiveerd. Deze maatregelen zullen voorlopig gehandhaafd blijven.

Het Nederlandse kabinet onderstreept dat de maatregelen symptoombestrijding zijn, terwijl de oorzaak van het probleem bij de buitengrenslanden ligt. Nederland wil dat er vaart wordt gezet met het bouwen van zogeheten ‘hotspots’ in Italië en Griekenland. Deze hotspots moeten voorkomen dat asielzoekers ongeregistreerd doorreizen naar Zweden, Denemarken en naar Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.