Waarschuwing Joodse leider Marseille: ‘Laat keppeltjes thuis’

12 januari 2016Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Een belangrijke Joodse leider in Marseille heeft joden in de Franse stad aangeraden om voorlopig geen keppeltjes meer in het openbaar te dragen. Het advies komt naar aanleiding van een aanval op een joodse leraar met een machete.

Voorzitter Zvi Ammar van de Marseille Isrealite Consistory benadrukt dat het een ‘uitzonderlijke oproep’ is, die hem ‘ziek’ maakt, schrijft de Franse krant Libération. Het advies geldt tot ‘beter dagen aanbreken’.

Toegeven

Joden in de Franse stad moeten volgens hem minder herkenbaar over straat. ‘We moeten ons een beetje schuilhouden,’ zegt Ammar. ‘Het leven is meer waard dan wat dan ook’.

De Franse opperrabijn Haim Korsia, is het niet met Ammar eens. ‘We moeten nergens aan toegeven, we moeten doorgaan met het dragen van keppeltjes,’ zei hij in reactie op de uitspraak.

Jongen

Een 15-jarige Turk van Koerdische afkomst viel maandag de joodse leraar Benjamin Amsellem van de La Source-school in Marseille aan uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De jongen was bewapend met een machete. De leraar raakte lichtgewond, en vervolgens werd de jongen overmeesterd en opgepakt.

Volgens autoriteiten houdt de aanslag geen verband met de aanslagen in Parijs in november. Ook zou de aanval in Marseille geen verband houden met de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in januari vorig jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.