Vredesoverleg Syrië zou moeten beginnen, maar wie mag komen?

24 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het vredesoverleg over de burgeroorlog in Syrië, dat in december door de VN-Veiligheidsraad werd aangekondigd, moet maandag van start gaan. De onenigheid tussen onder meer Amerika en Rusland is dermate groot, dat de partijen het niet eens kunnen worden over wie precies mag aanschuiven.

Het klonk zo mooi, toen de VN-Veiligheidsraad afgelopen december unaniem een resolutie aannam over Syrië: er werd een staakt-het-vuren aangekondigd en in januari moest worden gestart met een vredesoverleg tussen het Syrische regime van Bashar al-Assad en de gematigde strijdende partijen. Daarna zou er samen kunnen worden opgetreden tegen Islamitische Staat (IS).

Maar op de vraag wie in het conflict ‘gematigd’ zijn, geven de verschillende partijen een totaal ander antwoord.

‘Terroristische organisaties’

Zo wil Rusland niet dat Jaysh al-Islam meedoet aan het vredesoverleg, omdat ze de door Saudi-Arabië gefinancierde islamisten brandmerken als een terroristische organisatie. Amerika ziet de groep als onderdeel van de ‘gematigde oppositie’. De Russen hebben liever dat de Koerdische groep PYD wordt uitgenodigd, omdat de Koerden dichterbij het regime van president Assad staan.

Dat vinden vooral de Turken weer geen goed idee; de Turkse premier Ahmet Davutoglu noemde de PYD zaterdag nog een verlengstuk van de PKK. Ook de Amerikanen hebben weinig behoefte aan meer gesprekspartners die positief tegenover een langere regeerperiode van Assad staan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De positie van Assad is het andere grote struikelblok. Westerse landen willen dat hij hoogstens nog plaatsneemt in een overgangsregering, terwijl de Russen en Iraniërs nog een toekomst zien voor de Syrische president.

Compromis

De gesprekken waarmee de vijfjaar durende burgeroorlog tot een einde moet worden gebracht, zouden maandag moeten beginnen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei zaterdag ‘goede hoop’ te hebben dat ze gewoon kunnen doorgaan.

Diplomatieke bronnen zeggen tegen Bloomberg dat achter de schermen haastig wordt overlegd over een compromis waarbij zowel de Koerden als Jaysh al-Islam een vertegenwoordiger naar de gesprekken mogen sturen. Als het niet lukt om überhaupt over een diplomatieke oplossing te praten, waarschuwde de Amerikaanse vicepresident Joe Biden al, dan willen de Amerikanen overgaan tot militaire actie tegen IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.