Turkije pakt academici op na oproep tot wapenstilstand

15 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkse agenten hebben twaalf hoogleraren opgepakt omdat ze een petitie hadden ondertekend waarin ze het Turkse leger opriepen om de militaire operaties in het zuid-oosten van het land te staken. Het Turkse leger vecht daar tegen aanhangers van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

De verklaring werd door meer dan 1.200 academici van negentig Turkse universiteiten ondertekend. Justitie in de noordwestelijke provincie Kocaeli is een onderzoek gestart naar 21 van hen. De twaalf personen die thuis waren, werden ingerekend door de politie. De negen anderen zullen ook worden opgepakt, zegt justitie.

Vredesoverleg

In de petitie wordt een oproep gedaan aan de Turkse regering om ‘te stoppen met de moordpartijen’ en het vredesoverleg met de PKK te hervatten. Volgens de initiatiefnemers heeft Turkije een ‘opzettelijk bloedbad aangericht’. Het geweld tussen het Turkse leger en de PKK is opgelaaid na de beëindiging van de wapenstilstand in juli.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde de academici die de verklaring hadden ondertekend van ‘terroristische propaganda’. Erdogan riep justitie op tegen deze daad van ‘verraad’ op te treden. Hij noemde de academici die doceren aan de Kocaeli Universiteit in Turkije ‘zogenaamde intellectuelen’.

Uitnodiging

Een van de initiatiefnemers is de Amerikaanse taalkundige Noam Chomsky. Erdogan nodigde hem uit om het gebied te bezoeken waar de PKK tegen het Turkse leger strijdt. Chomsky zegt tegen de Britse krant The Guardian dat hij niet zal ingaan op de uitnodiging van de president.

Erdogan reageerde een paar uur na de aanslagen in Istanbul op de open brief van de hoogleraren. Bij de aanslagen, die werden gepleegd door een buitenlands lid van Islamitische Staat (IS), zijn tien doden gevallen. De aanslag was gericht op buitenlandse toeristen. Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn alle tien de doden Duitsers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.