Tsjechië: verzet traineert rookverbod openbare ruimtes

15 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'Phil Robinson/ANP'

Tsjechië is het laatste land in de Europese Unie waar er in cafés en restaurants nog lustig op los wordt gerookt. Maar daar gaat dit jaar naar alle waarschijnlijkheid verandering in komen.

Al in de zomer van 2015 werd een wetsontwerp van het ministerie van Volksgezondheid goedgekeurd, waarin niet alleen een rookverbod in de horeca en alle andere openbare ruimtes werd voorgesteld, maar ook een verhoging van de alcoholprijzen. In de meeste cafés is bier goedkoper dan water – een halve liter kost omgerekend rond 1 euro – en daar wil het ministerie verandering in brengen.

Het wetsontwerp stuitte echter ook op veel verzet. Officiële horeca-instanties vrezen dat een rookverbod voor de horeca drastische economische gevolgen zal hebben, anderen vrezen voor geluidsoverlast als er buiten op straat wordt gerookt.

‘Vergeten’

Toch is tweederde van de Tsjechen voor een rookverbod, en na de nodige vertraging kwam het wetsvoorstel in december vorig jaar door de eerste stemmingsronde in het parlement. Een tweede ronde volgt binnenkort. De verwachting dat het rookverbod al per 1 januari dit jaar zou ingaan, werd daarmee niet waargemaakt. Critici beweerden dat de politiek het wetsvoorstel was ‘vergeten’ en zich te veel had gericht op andere zaken, zoals politiek gekibbel tussen diverse partijen en de problematiek rond migranten.

Maar nu het wetsvoorstel door de eerste ronde is, is het rookverbod weer een stap dichterbij gekomen. De verwachting is dat het verbod halverwege dit jaar dan toch zal ingaan, gecombineerd met een verhoging van de belasting op sigaretten en een verhoging van de alcoholprijzen.

Elsevier nummer 3, 23 januari 2016

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.