Trump neemt Sarah Palin in de arm bij verkiezingsstrijd

20 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Sarah Palin, de voormalige gouverneur van Alaska, heeft vannacht haar steun uitgesproken voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Palin was zelf vicepresidentskandidaat aan de zijde van de Republikein John McCain in 2008.

Palin stond Trump bij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Ames, Iowa. Ze sprak lovend over het feit dat Trump van huis uit een succesvol zakenman is, en geen politicus. Ze vroeg het publiek herhaaldelijk om een ‘halleluja’ voor de presidentskandidaat, meldt persbureau Reuters.

Bomgordel

Palin is op dit moment niet politiek actief, maar heeft wel haar eigen realityshow: Sarah Palin’s Alaska waarin het leven van haar familie in deze desolate staat centraal staan . Ze genereerde tijdens de verkiezingen in 2008 vooral bekendheid met haar opmerkelijke uitspraken, en won aan populariteit door haar voorliefde voor jagen en wapens.

Trump is de aangewezen man om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit te roeien, zei Palin. Ook zou het feit dat hij een multimiljardair is hem niet ‘elitair’ maken: hij heeft tijdens zijn carrière juist veel tijd doorgebracht met bouwvakkers, aldus Palin.

Volgens de realityster is Trump daarbij een verademing van de politieke correctheid van het politieke establishment, dat ‘politieke correctheid draagt alsof het een bomgordel is’. ‘The status quo has got to go,’ scandeerde Palin een aantal keer.

Luttele uren nadat zij haar speech gaf, maakten autoriteiten in Alaska bekend Track Palin, haar oudste zoon, te hebben gearresteerd. Hij zou in dronkenschap een vrouw hebben aangevallen en zou ook pistool bij zich hebben gedragen.

Populair

Palin en Trump spraken twee weken voor de voorverkiezingen, en Trump en de Republikeinse kandidaat Ted Cruz gaan nek aan nek in Iowa.

De afgelopen paar weken haalde Trump uit naar Cruz, met name omdat Cruz niet in Amerika is geboren, maar in Canada. Trump vroeg zich daarom een aantal keer publiekelijk af of zijn rivaal wel president van de Verenigde Staten mag worden. Ook in het eerste Republikeinse debat van 2016 was de Canadese nationaliteit van zijn rivaal weer een van de hoofdonderwerpen.

Cruz is vooral populair onder conservatieve en evangelisch-christelijke Republikeinen, die een groot deel van het electoraat innemen in Iowa. Palin geniet populariteit onder diezelfde groep, en dan vooral het vrouwelijke deel daarvan.

Zij steunde Cruz dan ook tijdens de verkiezingen voor de Senaat in 2012, maar heeft nu dus voor Trump gekozen. Haar ommekeer kan Cruz niet deren. Hij houdt van haar, wat ze ook doet, schreef hij op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het is onduidelijk of Palins steun Trump zal helpen in de verkiezingsrace. Vermoedelijk is ze ingezet om vrouwelijke kiezers aan Trumps kant te krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.