Terroristische aanslagen in centrum Jakarta ‘zijn werk van IS’

14 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

In het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn door bomexplosies en schietpartijen donderdag zeker zeven doden gevallen. De aanslagen zijn nabij het toeristische hart van de stad gepleegd door een terreurcel.

Dat meldt Al Jazeera. Drie aanslagplegers zijn dood en de politie heeft vier andere betrokkenen aangehouden. De bomexplosies zouden zijn veroorzaakt door tien tot vijftien mannen op scooters. De aanslagen werden op verschillende plaatsen in de stad gepleegd. Politiechef Tito Karnavian zegt ‘zeker te weten’ dat Islamitische Staat (IS) achter de aanslagen zit.

Terreurcel

De daders maken deel uit van een terreurcel uit de stad Solo op het Indonesische eiland Java. Volgens de politie in Jakarta hadden ze contact met Syrië. Agenten waarschuwden de laatste weken voor een terreuractie van islamitische terroristen. De politie zegt dat de aanval gericht was op buitenlanders en leden van de Indonesische veiligheidsdienst.

Zo bliezen zich drie zelfmoordterroristen op bij koffiezaak Starbucks. Een ander schoot om zich heen bij het café, tot zijn munitie op was en hij naar binnen vluchtte. Veiligheidstroepen gingen later de koffiezaak in. De Indonesische politie heeft verklaard dat de situatie ‘onder controle’ is.

Nederlander

Ook het politiebureau is onder vuur genomen – daarbij is zeker één agent gedood. Bij de aanslag op het café van Starbucks zijn vermoedelijk drie agenten om het leven gekomen. Bij de explosies is een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties zwaar gewond geraakt, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Hij wordt geopereerd. Eerder had NOS gemeld dat hij zou zijn omgekomen.

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken veroordeelt de terroristische aanslagen in Jakarta. ‘Opnieuw steekt terreur zijn akelige kop op, en opnieuw zijn onschuldige burgers het slachtoffer.’

De Indonesische president Joko Widodo verzoekt de bevolking rustig te blijven. ‘De staat, de natie en de mensen moeten niet bang zijn en toegeven aan dergelijke daden van terreur.’ Widodo zegt dat veiligheidsdiensten op zoek zijn naar de daders en ‘personen in hun netwerken’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.