Strijd tegen Islamitische Staat: ook bombarderen in Libië?

31 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) probeert – nu het zwaar onder vuur ligt in Noord-Irak en Syrië – het territorium uit te breiden naar Libië. De Britten en Amerikanen overwegen daarom ook militaire acties uit te gaan voeren in het Noord-Afrikaanse land.

Afgelopen week voerden Britse vliegers een geheime verkenningsmissie uit, melden militaire bronnen aan de Britse krant The Sunday Times. Ook inlichtingendienst MI6 en Franse diplomaten maakten onderdeel uit van de missie.

Doelwitten

Doel was om een beter beeld te krijgen van de posities van IS-strijders. Met die informatie kunnen mogelijke doelwitten worden vastgesteld en kan worden voorkomen dat geallieerde strijders worden gebombardeerd.

Afgelopen week zei ook de Amerikaanse president Barack Obama zich grote zorgen te maken over de opkomst van IS in Libië. Amerikaanse militairen helpen momenteel lokale groepen, maar het land overweegt zelf militaire acties uit te voeren. Daarbij zijn de Amerikanen ‘op zoek naar waardevolle partners’, aldus het Pentagon. De Britten lijken zich geroepen te voelen.

Snelle opkomst

IS heeft momenteel de controle over een deel van de Libische kust, rond de stad Sirte. Daar wonen naar schatting twee- tot vijfduizend IS-strijders, een groot deel van hen gevlucht vanuit Syrië en Irak. Libië ligt op een strategische positie, dichtbij Zuid-Europa. ‘Door onze controle over Libië neemt in Europa de onveiligheid toe,’ zei Abu Mughirah al-Qahtani in IS-tijdschrift Dabiq.

Anarachie

De invloed van de terreurbeweging is de laatste maanden snel toegenomen, vooral ten koste van Al Qa’ida. Na de val van Muammar Khaddafi – wat vier jaar geleden het gevolg was van internationale militaire actie – is Libië ontaard in anarchie.

In december 2015 tekenden een aantal partijen een VN-plan om een eenheidsregering te vormen onder leiding van Fayez al-Sarraj. Veel facties weigerden het akkoord te tekenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.