Russische bommen hebben IS in Syrië ‘flink afgezwakt’

21 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De gesprekken van de Verenigde Naties in Genève over het conflict in Syrië hebben vertraging opgelopen. Ze stonden eigenlijk voor volgende week op de agenda, maar nu is er twijfel over of dat wel gaat lukken.

Vooral Rusland, de bondgenoot van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, zou ‘niet te lang’ verwikkeld willen zijn in het conflict, zegt Staffan de Mistura, de speciale VN-gezant voor Syrië, tegen persbureau Reuters.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Terroristen

De Syrische regering heeft al laten weten bij de gesprekken aanwezig te zijn, maar zei wel te willen weten welke groepen als ‘terroristen’ worden aangemerkt, en welke niet. Verschillende rebellen worden namelijk gesteund door de internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De Russen bombarderen nu al vier maanden op doelstellingen van rebellen in Syrië, en hebben naar verluidt de rebellen flink weten af te zwakken. Vooral terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in het oostelijke en centrale gedeelte van Syrië zou onder druk komen te staan.

Zo betaalt IS zijn strijders momenteel 50 procent van het salaris dat ze eerder verdienden. De luchtaanvallen spelen daarbij een rol, maar ook de dalende olieprijzen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn in totaal 3.000 personen gedood door Russische luchtaanvallen, en 900 van hen waren leden van IS.

Maar Rusland bombardeert ook de gematigde oppositiegroepen, waardoor het leger van Assad aan kracht wint. Vorige week boekten de Syrische troepen een strategische winst: zij wisten het stadje Salma in de provincie Latakia, een belangrijk gebied voor Assad, te heroveren.

Alarm

Rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) slaan alarm bij bondgenoten: zo zegt een woordvoerder van het FSA dat de militaire steun van landen als Saudi-Arabië en Turkije niet genoeg was om Syrische grondtroepen, gesteund door Iran, af te weren. De rebellen dringen vooral bij Saudi-Arabië aan op heftiger wapentuig, zoals luchtdoelraketten. De Russische luchtaanvallen zouden wapendepots van de rebellen aantasten.

Het is nog niet bekend hoe lang de gesprekken in Genève vertraagd zijn. De Mistura benadrukt dat onderhandelingen op een ‘serieuze’ manier moeten worden gevoerd, en moeten eindigen met ‘concrete maatregelen, zoals wapenstilstanden en hulptroepen in Syrië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.