buitenland

Politieagent Philadelphia neergeschoten ‘uit naam van IS’

08 januari 2016Leestijd: 1 minuut

Een man heeft in de Amerikaanse stad Philadelphia een politieagent beschoten. Hij handelde naar eigen zeggen uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De politieagent in kwestie, Jesse Hartnett (33) werd op donderdagavond drie keer geraakt en is zwaargewond, meldt CNN.

Kruispunt

Nadat hij geraakt was, wist Hartnett nog wel zijn politieauto uit te komen en Edward Archer, de 30-jarige dader neer te schieten. Later werd hij door andere agenten opgepakt, zegt een woordvoerder van de politie. Volgens hun verklaringen probeerde hij Hartnett te doden. Het incident gebeurde op een druk kruispunt in de Amerikaanse stad.

Archer loste 13 schoten met een semiautomatisch wapen, terwijl Hartnett nog in zijn auto zat. Hartnett werd drie keer in zijn armen geraakt, voordat hij terugschoot. De verdachte zou een wapen hebben gebruikt dat hij uit het huis van een politieagent had gestolen in 2013.

Wonder

‘Hij probeerde een politieagent te executeren. De agent zag het totaal niet aankomen en het is een wonder dat hij nog leeft,’ verklaarde politiecommissaris Richard Ross.

Archer zou tegen een onderzoeksteam hebben gezegd dat hij ‘een volgeling van Allah’ is. ‘Ik zweer trouw aan Islamitische Staat en daarom heb ik dit gedaan,’ zou de verdachte hebben gezegd.

Volgens zijn moeder leed Archer de laatste tijd aan psychische stoornissen en had zij hem aangemoedigd hulp te zoeken. Hij had al sinds 2014 een strafblad. Archer werd eerder veroordeeld voor geweldpleging en verboden wapenbezit, waarvoor hij een gevangenisstraf kreeg.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.