buitenland

Politie België ontmantelt ‘grootste mensensmokkelbende ooit’

11 januari 2016Leestijd: 1 minuut

De federale politie van Oost-Vlaanderen heeft zondagnacht een grote bende mensensmokkelaars opgerold. De bende smokkelde tot op vandaag twintig migranten per dag het Kanaal over.

Tien verdachten zitten nu in de cel, schrijft Het Nieuwsblad. De Belgische politie spreekt met de arrestaties van een ‘gigantische slag aan de internationale mensensmokkel’. Het is de grootste bende die het land ooit gezien heeft.

Spilfiguren

Eind vorige week werden twee spilfiguren uit de overwegend Koerdische bende opgepakt. De illegale migranten betaalden de smokkelaars tweeduizend euro per persoon om het Kanaal te kunnen oversteken naar Groot-Brittannië.

De bende had zijn thuisbasis in België. Migranten werden verzameld op parkeerplaatsen langs de E40 in Groot-Bijgaarden en langs de E17 in Kalken en Waasmunster. Vervolgens begeleidden de mensensmokkelaars hen de laadruimtes van vrachtwagens in, zoals veel migranten ook vanuit Calais naar het Britse eiland gesmokkeld worden.

Koeltransporten

Het is onbekend of de vrachtwagenchauffeurs ervan wisten of niet. Volgens de politie ging het om ‘levensgevaarlijke praktijken’ omdat migranten vaak tijdens koeltransporten verstopt werden.

De politie wist de verdachten te arresteren met behulp van het Britse National Crime Agency. De twee gearresteerde spilfiguren zijn Basak Ahmed Sleman (30) en Shamel Zorab (37). Zij zouden de leiding hebben over de smokkeloperaties. Het Belgische gerechtshof wil de twee zo snel mogelijk uitleveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.