Poetin blijft achter Assad staan ‘ondanks fouten in conflict’

12 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Russische president Vladimir Poetin laat er geen gras over groeien: zijn steun voor de Syrische dictator Bashar al-Assad blijft onverminderd groot. Maar het is goed mogelijk dat Assad asiel krijgt in Rusland, mocht het daarop uitdraaien.

De Amerikaanse president Barack Obama leek ervan overtuigd te zijn, na een gesprek met Vladimir Poetin begin december: de Russische president ‘begint te snappen dat Bashar al-Assad (de Syrische leider) geen kans maakt‘. Het bewind in Damascus kan de strijd nooit winnen, denken de Amerikanen.

Soortgelijke geluiden waren vorig jaar zomer te horen uit Turkije, waar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het vermoeden uitsprak dat Poetin inmiddels ‘veel positiever’ is gestemd over een Syrië zonder dictator Assad. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf zelfs aan dat het aanblijven van Assad ‘geen principekwestie‘ is.

Asiel

Maar in een interview met het Duitse blad Bild liet Poetin er geen gras over groeien: de steun voor het Syrische regime blijft onveranderd groot. En als Assad onverhoopt toch Syrië moet verlaten, dan is het goed mogelijk dat hij asiel krijgt in Rusland.

Hoewel de discussie daarover nog ‘prematuur’ is, is het volgens de Russische president nog eenvoudiger om Assad te verwelkomen dan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Hij kreeg asiel in 2013.

Het lot van de Syrische president ligt in handen van de Syrische bevolking, aldus Poetin. Hij herhaalde de Russische beweegredenen voor de steun aan Assad: namelijk het feit dat Syrië ‘niet gaat lijken op Libië en Irak’ – landen die werden bestookt met Westerse bombardementen, waarna de dictators verdwenen, en grote chaos (en terrorisme) ervoor in de plaats kwam.

Fouten

Bovendien, zegt Poetin tegen Bild, is het niet zo dat Assad zijn eigen bevolking aanvalt, behalve die zich gewapenderhand verzetten tegen de wettelijke regering in Damascus. Het is niet de schuld van Assad als bij de bombardementen tegen de strijders ook burgerdoden vallen.

Dat wil volgens Poetin niet het allemaal zeggen dat het koek en ei is in Syrië en dat Assad alles goed doet, want hij heeft in het conflict in en rond zijn land wel degelijk fouten gemaakt. Rusland voert luchtaanvallen uit boven Syrië. Doelwit is officieel Islamitische Staat (IS), maar volgens de Amerikanen worden ook de in hun ogen ‘gematigde’ rebellen gebombardeerd.

De Russische president zegt in het vraaggesprek juist dat zijn land ook deze tegenstanders van IS helpt. ‘We coördineren onze acties met hen.’De voortwoekerende ruzie tussen Saudi-Arabië en Iran – twee partijen die zijn betrokken bij Syrië – brengt een oplossing voor de oorlog niet dichterbij, vreest Poetin.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.