Palestijnen prijzen Zweden in nieuwste rel met Israël

13 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Stockholm haalt zich de woede van de Israëliërs op de hals, na een omstreden oproep van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken. De Palestijnen juichen.

De sociaaldemocratische Margot Wallström vraagt om een onderzoek naar Israël, om vast te stellen of het land zich schuldig heeft gemaakt aan ‘buitengerechtelijke executies’ van Palestijnen tijdens de geweldsuitbarsting de afgelopen maanden.

Steekwapens

‘Het is absoluut noodzakelijk dat er een grondig en geloofwaardig onderzoek komt naar deze doden, om zo helder te krijgen wie hiervoor de verantwoordelijk draagt,’ aldus Wallström.

Volgens Israëlische media zijn tijdens de laatste golf van geweld zo’n 130 Palestijnen gedood. Maar in 90 gevallen ging het om Palestijnse aanvallers, die met messen of andere steekwapens Joden te lijf gingen.

De Israëlische veiligheidsdiensten benadrukken dat het noodzakelijk is om de aanvallers uit te schakelen omdat zij anders een ‘onnodig risico’ vormen, schrijft bijvoorbeeld The Times of Israel.

Niet meer welkom

De regering in Jeruzalem reageert dan ook boos op de Zweedse ‘bemoeienis’. Ze is hier niet meer welkom, zegt onderminister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotovely: de deur gaat dicht. De Palestijnen juichen intussen over de Zweedse oproep.

Buitenlandse Zaken roemt ‘de dappere humanitaire houding’ van de Scandinaviërs. We moeten ‘niet bang zijn voor het door Israël gesponsorde terrorisme’, klinkt het. Volgens het ministerie verzwijgt Israël ‘de misdaden van het eigen kolonisatie-beleid’ .

Eenzijdige erkenning

Het is zeker niet de eerste keer dat Zweden en Israël met elkaar in de clinch liggen. De eenzijdige erkenning van de staat ‘Palestina’ door Stockholm leidde in het najaar van 2014 tot grote beroering in Jeruzalem. Daarmee was het Scandinavische land de eerste grote EU-lidstaat die dat deed.

De actie zette kwaad bloed bij de Israëlische regering. Volgens de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman begrijpt Stockholm niets van het conflict in het Midden-Oosten. De meeste Westerse landen willen dat voorbeeld (vooralsnog) niet volgen. ‘Palestina’ wordt inmiddels door 135 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties erkend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.