buitenland

Overzicht politie: aanrandingen vonden door heel Duitsland plaats

24 januari 2016

Een uitgelekt rapport van de federale Duitse politie toont aan dat aanrandingen met de jaarwisseling vrijwel overal in het land hebben plaatsgevonden. Bovendien wist de Duitse minister van Binnenlandse Zaken al langer dat de Duitse politie te kampen had met een schrijnend tekort aan personeel.

De Duitse federale politie zette voor het eerst alle cijfers op een rij in een vertrouwelijk rapport, dat in handen kwam van Süddeutsche Zeitung en WDR. Daaruit blijkt dat in twaalf van de zestien Duitse deelstaten tijdens de jaarwisseling bij de politie meldingen zijn binnengekomen van seksueel geweld en berovingen.

Naast Noordrijn-Westfalen, waar Keulen, Düsseldorf en Bielefeld deel van uitmaken, kwamen ook in andere deelstaten aanrandingen op grote schaal voor. In onder meer Hamburg en Hessen maakten veel vrouwen melding van seksueel geweld en diefstal.

Te weinig politie

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière ontkende direct na de aanrandingen in Keulen dat de politie tijdens de jaarwisseling onderbezet was. Volgens informatie van de Frankfurter Allgemeine was de minister echter al eerder gewaarschuwd voor grote personeelsproblemen binnen politiekorpsen.

Mede daardoor heeft de politie grote moeite de daders van de vele aanrandingen en diefstallen te identificeren. 72 verdachten zijn momenteel met naam en toenaam bekend; 12 van hen zijn Duits, de anderen zijn Algerijnen, Irakezen, Afghanen en Syriërs.

Migratieachtergrond

De andere verdachten worden door de verschillende deelstaten beschreven als jonge mannen tussen de 17 en 30 jaar oud met ‘een Arabisch uiterlijk’ en ‘een migratieachtergrond.’ De politie in Hessen beschrijft de daders als ‘Noord-Afrikaans/Arabisch/Zuid-Europees/Oost-Europees.’ De federale politie zegt – ondanks de vele aangiften door het hele land – geen aanwijzingen te hebben dat de criminele daden landelijk waren georganiseerd.

In Keulen is bij de zoektocht naar de daders de hulp ingeroepen van Scotland Yard. Zij zouden beter in staat zijn om gezichten op videobeelden te identificeren. Geen van de opgepakte verdachten zit nog vast, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen afgelopen vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.