Netanyahu waarschuwt Israël voor val Palestijnse regering

05 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Israëlische premier Banjamin Netanyahu waarschuwt zijn land dat het zich moet voorbereiden op een val van de Palestijnse regering. Dat zei Netanyahu op een bijeenkomst van het veiligheidskabinet.

‘We moeten de val van de Palestijnse Autoriteit (PA) indien mogelijk voorkomen, maar op dit moment moeten we erop voorbereid zijn,’ zei Netanyahu volgens de Israëlische krant Haaretz. Het veiligheidskabinet is de afgelopen tien dagen twee keer bijeengekomen om de scenario’s over een val van de Palestijnse regering op een rij te zetten.

De Palestijnse Autoriteit wordt geleid door Mahmoud Abbas. Hij en Netanyahu verweten elkaar de afgelopen maanden schuldig te zijn aan de geweldgolven tussen Israël en de Palestijnen. De Palestijnen vechten al jaren tegen de Israëliërs. Vredesgesprekken zijn op niets uitgelopen.

Oorzaken

Dat is een van de mogelijke oorzaken van het vallen van de Palestijnse regering, die zich in een politieke crisis bevindt. De slechte economische toestand op de Westelijke Jordaanoever en de groeiende macht van Hamas dat terroristische aanslagen uitvoert, zijn de aanleidingen voor een mogelijke val van de Palestijnse Autoriteit.

Als de regering daadwerkelijk omvalt, zal Israël de veiligheidstaken van de huidige regering moeten overnemen. Het ministerie van Defensie gaf de eerste signalen door over de wankele politieke positie van de huidige regering.

Geweld

Israëliërs en Palestijnen binden al jaren de strijd aan tegen elkaar. Er is geen enkele aanwijzing dat er snel een einde zal komen aan het onderlinge wapengekletter. In de zomer van 2014 hield Israël een militaire operatie waarbij de positie van de politieke tak van Hamas flink werd verzwakt. Na gesprekken kwamen de partijen overeen over een wapenstilstand.

Die was van korte duur, want vooral de laatste maanden is het geweld tussen Israël en de Palestijnen weer flink opgelaaid. Zaterdag bombardeerde de Israëlische luchtmacht Hamas-doelen in de Gazastrook, nadat Israël een paar uur eerder door raketten van Hamas werd geraakt. De dag ervoor werd een café in Tel Aviv onder vuur genomen, waarbij twee doden vielen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.