buitenland

Merkel wil ‘hard antwoord’ op ‘walgelijke aanrandingen’ Keulen

05 januari 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt de massa-aanrandingen die zich in onder meer Keulen voordeden tijdens de jaarwisseling ‘walgelijk en verachtelijk’. Zij belde dinsdagavond met de Keulse burgemeester Henriëtte Reker om haar verontwaardiging te delen.

‘We moeten alles inzetten om de daders zo snel mogelijk te vinden en te bestraffen, ongeacht hun afkomst of achtergrond,’ zei Merkel in het telefoongesprek met de burgemeester van Keulen. Ze wil een ‘hard antwoord van de rechtsstaat’, schrijft de Duitse krant Der Tagesspiegel.

Bendes

In Keulen zijn 90 aangiften gedaan van de gebeurtenissen op Oudejaarsnacht, waarbij vrouwen door groepen jongemannen werden aangerand, betast en bestolen. De daders zouden een Noord-Afrikaans en Arabisch uiterlijk hebben en mogelijk deel uitmaken van criminele bendes. In de steden Hamburg en Stuttgart deden zich op kleinere schaal soortgelijke praktijken voor.

Op dinsdag demonstreerde een groep van 300 vrouwen tegen het geweld op het stationsplein de Duitse stad. Ze scandeerden teksten als ‘Bedankt mevrouw Reker!’ en ‘Mevrouw Merkel, waar bent u?’

Achtergrond

De Keulse burgemeester Reker waarschuwt dat mensen vooral niet te snel conclusies moeten trekken over de achtergrond van de daders: sinds het nieuws bekend werd gaan er geruchten dat het om asielzoekers gaat. ‘Het is ongepast om een groep die vermoedelijk uit Noord-Afrika komt te linken aan vluchtelingen,’ zei Reker na afloop van een crisisberaad op dinsdag.

De burgemeester en politie hebben daarnaast ook een aantal maatregelen ingesteld om het naderende carnaval incident-vrij te laten verlopen. Onderdeel van haar maatregelen zijn ‘gedragscodes’ voor buitenlandse jongemannen over hoe ze met vrouwen om moeten gaan. Ook adviseert zij vrouwen om vreemde mannen ‘op armlengte afstand te houden’.

Een speciaal onderzoeksteam van de politie in Keulen doet onderzoek naar de massa-aanrandingen. Het zou om een groep jongeren gaan die al bekend waren bij de politie, voor onder meer zakkenrollen en andere criminele activiteiten.

.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.