Massa-executie in Saudi-Arabië: ook sjiitische leider gedood

02 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Saudi-Arabië heeft 47 personen geëxecuteerd, onder wie de sjiitische sjeik Nimr Baqr al-Nimr. Alle omgekomen slachtoffers waren veroordeeld voor terrorisme. Sinds 1980 heeft Saudi- Arabië niet zoveel mensen geëxecuteerd.

Dat meldt persbureau Reuters zaterdag op basis van informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Nimr al-Nimr is een prominent geestelijk leider van de sjiitische stroming, een minderheidsstroming binnen de islam. In Saudi-Arabië vormen de sjiieten al jaren een minderheid ten opzichte van de soennieten.

Aanslagen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saudi-Arabië schrijft in een verklaring dat een groot deel van de geëxecuteerden betrokken was bij een reeks aanslagen tussen 2003 en 2006 van terreurgroep Al-Qa’ida.

Saudi-Arabië heeft duizenden moslims opgepakt wegens betrokkenheid bij die aanslagen. Ook zijn er mensen geëxecuteerd omdat ze deelnamen aan pro-democratische protesten tussen 2011 en 2013.

Nimr al-Nimr werd in oktober 2014 veroordeeld tot onthoofding en kruisiging vanwege ‘opruiing en ongehoorzaamheid aan de heersers’. Iran zei destijds dat Saudi-Arabië zal moeten boeten als die straf zou worden uitgevoerd.

Reacties

Vanuit Iran is dan ook woedend gereageerd op de executie van Nimr al-Nimr.  Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Iran zegt dat Saudi-Arabië het terrorisme juist steunt door Nimr te executeren. Ook in andere sjiitische landen heerst ontzetting.

In Bahrein gebruikte de politie traangas bij de demonstraties van sjiieten op verschillende plekken in het land. Libanon noemt de executie ‘een ernstige fout’.

Het is onbekend hoe de 47 veroordeelden geëxecuteerd zijn. Saudi-Arabië voert executies meestal uit met openbare onthoofdingen. In 2015 werden er 157 mensen vermoord, terwijl dat er in 2014 negentig waren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.