IS zet filmpje met ‘laatste berichten’ daders Parijs online

25 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Islamitische Staat (IS) heeft zondag weer eens van zich laten horen door middel van een video. Op het filmpje staan volgens de terreurgroep beelden en de laatste verklaringen van negen jihadisten die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs november vorig jaar.

‘Dit zijn de laatste berichten van de negen leeuwen van het kalifaat, die werden gemobiliseerd uit hun holen om een heel land, Frankrijk, op de knieën te krijgen,’ is onder meer te horen in de opname, die is geüpload op het officiële Telegram-kanaal van IS.

Of de beelden authentiek zijn, is nog onduidelijk. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken weigert er iets over te zeggen. Ook het Witte Huis heeft nog niet willen reageren.

Bomgordel

In de video wordt ook een aantal gevangenen onthoofd. De negen vermeende daders van de aanslagen in Parijs zijn drie Fransen, vier Belgen en twee Irakezen. De laatste twee waren vermoedelijk de mannen die zich met een bomgordel opbliezen bij het stadion Stade de France. Dit tweetal was mogelijk met nagemaakte Syrische paspoorten naar Frankrijk gereisd.

Volgens nieuwszender France24 bevat de video dreigende woorden aan het adres van landen die deelnemen aan de coalitie tegen IS. De Britse premier David Cameron wordt specifiek genoemd. Zijn foto verschijnt in beeld met de woorden: ‘Wie zich in de gelederen van de ongelovigen bevindt, is een doelwit voor onze zwaarden.’

Verijdeld

Zondag werd ook bekend dat in Frankrijk vorig jaar zeker elf aanslagen zijn verijdeld. Die terreurplannen zouden veel weg hebben van de aanslagen in Parijs, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondag tegen televisiezender France 5.

‘In een geval werd een aanslag op een concert in een evenementenhal voorbereid. Anderen dreigden met dodelijke aanslagen tegen Fransen op wegen en in steden,’ aldus de minister. Meer details gaf hij niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.