Iran zet ruzie met Saudi-Arabië op scherp voor overleg Syrië

28 januari 2016Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Naties hopen vrijdag van start te gaan met de onderhandelingen over vrede in Syrië. Die moet een eind maken aan jarenlang bloedvergieten en een ellenlange vluchtelingenstroom. Maar veel hoop op een echte doorbraak is er niet.

Op diverse niveaus zijn er spanningen. Tussen de belangrijke machten (Rusland en Turkije enerzijds) en (Saudi-Arabië en Iran anderzijds), maar vooral tussen de partijen die elkaar op het slagveld treffen: het Syrische regime en tal van rebellengroepen.

Die tegenstanders van Bashar al-Assad – ook wel de ‘oppositie’ genoemd – worden het maar niet eens. Wie gaat er om de tafel met het Syrische bewind, dat met hulp van Syrië en Iran, de laatste tijd terrein weet te heroveren op de strijders?

Terroristen

Voor Iran is het in elk geval duidelijk wie niet mag komen praten met bondgenoot Assad: rebellen die worden gesteund door Saudi-Arabië. Dat zijn ‘terroristen in een nieuwe gedaante’, zegt Hossein Amirabdolliahan, de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken, meldt Reuters.

De Saudiërs moeten volgens hem eerst maar eens stoppen met hun acties die de spanningen in het Midden-Oosten alleen maar doen toenemen. Het is zeker geen constructieve houding, vindt Teheran, dat Saudi-Arabië ‘terroristen’ steunt: het zal allemaal niet bijdragen aan een oplossing voor het conflict.

De ontmoeting tussen de verschillende rebellengroepen over wie gaat praten met Assad, wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Ryiadh, is al drie dagen aan de gang. Ze hebben minder dan 24 uur om eruit te komen.

Verlengstuk

Gisteren ging een wens van Turkije in vervulling: de Syrische Koerden krijgen geen uitnodiging voor de onderhandelingen, terwijl hun milities zo’n belangrijke rol spelen bij de strijd tegen Islamitische Staat. Dat wordt bevestigd door de Verenigde Staten.

Het is niet de verwachting dat de PYD – de afkorting voor de Koerdische Democratische Unie Partij – aanschuift, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Turkije ziet de PYD als een ‘verlengstuk van de PKK’ – een Koerdische militante organisatie die fel wordt bestreden in het zuidoosten van Turkije.

Als ‘deze terroristische groepering’ wel komt, boycotten we de onderhandelingen, sprak minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu tegenover tv-zender NTV.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.