Iran roept Europese landen op Saudi-Arabië te veroordelen

05 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Iran heeft uitgehaald naar het gedrag van Saudi-Arabië. De beslissing van Saudi-Arabië om alle banden met Iran te verbreken is een ‘rare actie’.

Dat zegt de Iraanse president Hassan Rouhani dinsdag, meldt CNN. ‘Een rare actie, aangezien het om gerechtvaardigde kritiek ging,’ zegt Rouhani in reactie op het besluit van Saudi-Arabië op de diplomatieke en commerciële banden met Iran te verbreken.

Demonstraties

‘Dit soort acties verhullen niet de grove misdaad die Saudi-Arabië heeft gepleegd,’ zei Rouhani dinsdag. Hij verwijst hierbij naar de massa-executie in Saudi-Arabië, waarbij ook de sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr werd gedood. Ook 46 anderen werden geëxecuteerd.

Nimr was een drijvende kracht achter anti-overheidsprotesten in 2011 en was een verdediger van de sjiitische minderheid in het overwegend soennitische Saudi-Arabië. De executie van Nimr zorgde voor oproer in het overwegend sjiitische Iran.

Boze Iraniërs gingen de straat op om te demonstreren en in de nacht van zaterdag op zondag bestormden demonstranten de Saudische ambassade in Teheran om daar vervolgens brandjes te stichten. Saudi-Arabië verbrak het contact met de islamitische republiek, waarna verschillende landen (onder meer Bahrain, Sudan en Kuweit) het voorbeeld volgden.

Verdediging

Rouhani verdedigt de Iraanse demonstranten: ‘Het is een natuurlijke reactie op een misdaad tegen de (islamitische) mensenrechten. Het is logisch dat daar een publieke reactie op komt’.

De Iraanse president doet verder een beroep op andere landen om Saudi-Arabië aan te spreken op de executies: ‘Kritiek op een regime moet niet worden beantwoord met onthoofdingen. We hopen dat de Europese landen, die altijd reageren op zaken die met mensenrechten te maken hebben, dat in dit geval ook doen,’ aldus Rouhani.

Verschillende landen, onder meer Turkije en de Verenigde Staten, hebben beide landen opgeroepen om ‘op diplomatieke wijze’ met elkaar te praten. Vooral de Amerikanen zijn bang dat de vredesonderhandelingen over Syrië en de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) door deze nieuwe ontwikkeling in het geding komen.

De Verenigde Naties hebben de bestorming van de Saudische ambassade veroordeeld. Iran herhaalde daarop dat geen enkele Saudiër gewond is geraakt tijdens de protesten. Er was naar verluidt geen personeel aanwezig op de Saudische ambassade. De VN hebben niet gereageerd op de executie van Nimr.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.