Gaza: Hamas herbouwt wel geheime tunnels, niet de verwoeste huizen

13 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Tijdens de Gaza-oorlog in de zomer van 2014 werden delen van de Palestijnse gebieden door het Israëlische leger verwoest. Anderhalf jaar later blijkt dat de geraffineerde tunnels die naar Israël leiden grotendeels zijn herbouwd, terwijl veel bewoners nog altijd in ruïnes wonen.

De Israëlische krant Haaretz schrijft dat Hamas de laatste maanden ‘grote hoeveelheden geld en tijd’ heeft gestopt in de tunnels, waardoor ‘het aannemelijk is dat het aantal tunnels onder Israëlische grond vrijwel gelijk is aan de situatie van voor 2014.’ In die oorlog vernietigde Israël rond de dertig tunnels, die zowel naar Israël als naar Egypte lopen.

Militaire rol

Honderden Palestijnen werkten de afgelopen maanden aan de tunnels. Volgens The Times of Israel met materiaal geleverd door NGO’s en zware apparatuur die over de grens met Israël werd gesmokkeld.

De grens tussen Gaza en Israël is zwaar gemilitariseerd; via tunnels wisten Hamas-extremisten toch in Israël te komen om aanslagen te plegen en Israëliërs te gijzelen. Israëlische officials vrezen dat Hamas dit met de herbouwde tunnels opnieuw van plan is.

Ruïnes

Tegelijkertijd leven bovengronds veel Palestijnen in ruïnes. In de laatste oorlog werden onder meer grote delen van de grensstad Beit Hanoun vernietigd. Boze bewoners klaagden dinsdag tegen het Palestijns Persbureau (PP) dat Hamas niets doet om het dorp te herbouwen.

Hamas zegt dat de grond staatseigendom is en geeft geen vergunning voor het opnieuw opbouwen van de huizen. Zelfs hulporganisaties van de Verenigde Naties zijn niet welkom. Zo’n 440 huizen zouden totaal verwoest zijn, een veelvoud daarvan ernstig beschadigd.

Conflict

De laatste maanden is het aantal aanslagen gepleegd door Palestijnen tegen Joden weer sterk toegenomen. In veel gevallen ging het om steekpartijen en auto-aanrijdingen.

In reactie voert het Israëlische leger steevast luchtaanvallen in Gaza uit. Dinsdag kwam daarbij nog een Hamas-extremist om het leven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.