Finland bekijkt ‘aanrandingen’ Oud en Nieuw

19 januari 2016Leestijd: 2 minuten
''

De Finse politie doet onderzoek naar zeker vijftien gevallen van seksueel misbruik tegen vrouwen op oudejaarsavond in Helsinki. Waarschijnlijk gaat het in een aantal gevallen om asielzoekers.

Er zou zeker één melding zijn binnengekomen over een verkrachting, twee pogingen tot verkrachting, en twaalf gevallen waarin sprake is van aanrandingen, blijkt uit een politierapport, dinsdag. Het onderzoek kwam er op initiatief van de Finse regering, schrijft persbureau Reuters.

Likken

Diverse groepen, elk bestaande uit tien tot twintig mannen ‘met een buitenlandse achtergrond’, dwaalden door de Finse hoofdstad tijdens de festiviteiten rond de jaarwisseling. Zij die ervan worden verdacht vrouwen  en meisjes – de leeftijd varieert van 14 tot 66 jaar –  te hebben lastiggevallen, zijn in drie gevallen asielzoeker, vermoedt de politie.

Het seksuele misbruik ‘bestond uit het betasten en knijpen van lichamen en het likken van de gezichten van de slachtoffers’. Hadden ze een vooropgezette tactiek? De Finnen vermoeden van wel: ‘Een aantal verdachten omsingelde hun slachtoffer(s). Sommigen voerden activiteiten uit die helemaal voldoen aan de eigenschappen van een misdaad.’ Vorig jaar kwamen 32.000 migranten naar Finland, van wie de meesten afkomstig zijn uit Irak en Somalië.

Aangiften

De kwestie doet denken aan wat op hetzelfde moment gebeurde in Keulen – en andere steden in Duitsland. Daar was de omvang van het seksueel misbruik veel groter. Momenteel staat de teller van het aantal aangiften op meer dan achthonderd aangiften.

Ongeveer de helft van de aangiften heeft betrekking op seksuele delicten, zegt de openbaar aanklager. Acht personen zitten inmiddels in hechtenis, maar over het algemeen verloopt de zoektocht naar de daders stroef. Bondskanselier Angela Merkel komt steeds meer onder druk te staan om nu eindelijk haar migratiebeleid te veranderen. Vandaag kreeg ze een brandbrief vanuit haar partij CSU/CDU.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.