EU: stuur Frontex naar Macedonië om grenzen te bewaken

24 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Naarmate het vertrouwen in de Grieken om hun grenzen te bewaken afneemt, is de Europese Unie hard op zoek naar andere oplossingen. De Europese Commissie steunt nu een voorstel van de Sloveense premier Miro Cerar om Macedonië te gaan helpen bij de grensbewaking.

Het plan is om EU-agentschap Frontex in te zetten in het land, meldt de Duitse krant Bild Am Sonntag. Het zou de eerste keer zijn dat Frontex actief is in een land dat niet is aangesloten bij de EU. De Europese Commissie wil dat er naast personeel ook geld en materieel naar het land wordt gestuurd. Tot dusver kreeg Macedonië iets meer dan twee miljoen euro aan steun.

‘Kunnen niet wachten’

De Sloveense premier legt uit dat de Grieks-Turkse grens momenteel nog niet gesloten is, en dat ‘we niet kunnen wachten tot het voorjaar om een oplossing te vinden.’ Als het lukt om de asielzoekers bij de Grieks-Macedonische grens tegen te houden, is het niet nodig om de grenzen te sluiten tussen Schengenlanden als Duitsland, Oostenrijk en Zweden, meent Cerar.

Slovenië heeft zelf ook te kampen met een hoge asielinstroom en ging zelf al over tot het plaatsen van prikkeldraad aan de grens met Kroatië. De afgelopen weken nam een groot aantal EU-landen eigenhandig soortgelijke stappen.

Het voorstel van de Sloveense premier komt daags na een dreigement van Oostenrijk om Griekenland uit de Schengenzone te zetten. De Grieken zouden juist te weinig doen om migranten tegen te houden, die in grote getalen over de zogenaamde ‘Balkanroute’ naar West-Europa willen.

Veel migranten

Ondanks de winter is de toestroom nog altijd hoog. In de eerste weken van 2016 verwerkte het kleine Macedonië – dat rond de twee miljoen inwoners heeft –  zo’n 38.000 migranten. Macedonië laat alleen asielzoekers uit Syrië, Irak en Afghanistan doorreizen. De rest wordt afgewezen als economische vluchtelingen, zegt de regering van het land.

Maandag komen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken samen in Amsterdam. Daar zullen ze de voorstellen over verscherpte grensbewaking bespreken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.