Een bijna-vechtpartij, een drankprobleem en Angela Merkel

20 januari 2016Leestijd: 2 minuten

De Europese Unie heeft een ruig jaar achter de rug. Elsevier sprak met tientallen insiders zoals politici, ambtenaren, diplomaten en lobbyisten over wie in 2015 in Brussel invloed verloor en wie won.

De machtigste politicus in Brussel woont in Berlijn. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) is de leider en heeft de beslissende stem, al wordt ze steeds vaker aangevallen op haar immigratiebeleid. Van de Nederlanders scoorden minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) en topambtenaar Alexander Italianer.

Regeringsleiders

De Franse president François Hollande is op de weg terug en wint aan invloed. Verliezer volgen velen is paradoxaal de Britse premier David Cameron. Hij won de Britse verkiezingen verrassend overtuigend maar zijn eisen voor hervormingen van de EU ontvangen in sommige landen sympathie maar nauwelijks steun. Ook niet van Nederland. Cameron wil graag in de EU blijven maar kiest mogelijk de vlucht naar voren door campagne te voeren voor een Brexit – een Brits vertrek uit de EU.

Stormram Viktor Orbán van Hongarije trekt zich niets aan van politieke correctheid en won als klein land de steun van vele andere landen door te leiden door het voorbeeld te geven. Hij sloot onder veel kritiek de Hongaarse grens. Nu dat effectief blijkt volgen andere landen hem. Premier Mark Rutte heeft dat lef niet. Hij wilde geen derde steunpakket voor Griekenland, het kwam er toch omdat Merkel het wilde. Rutte accepteerde dat.

Tweede man

Frans Timmermans krijgt als tweede man in de Commissie na Juncker alle ruimte. Hij doet namens de Europese Commissie het meeste werk en heeft zijn opdracht om de Brusselse regeltjesmachine uit te zetten uitgevoerd.

Juncker ‘houdt de boel bij elkaar’, maar leidt een Commissie die is ingesteld om de economie aan te jagen. Terwijl immigratie het grote thema is en daarop zitten de zwakke broeders.

Velen maken zich zorgen over de gezondheid van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Deze week in Elsevier: ‘Sinds zijn moeder is overleden speelt zijn drankprobleem weer op,’ zegt een partijgenoot. Een lobbyist: ‘Hij is ziek, ziet lijkbleek. Ik sprak laatst met hem, toen kon hij nauwelijks lopen.’

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) werd letterlijk bijna knock out geslagen door de Griekse minister Yanis Varoufakis. Maar uiteindelijk lag de laatste figuurlijk op de grond. Exit Varoufakis en Dijsselbloem werd ook nog herkozen als Eurogroepvoorzitter. Winnaar. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) is de grote verrassing. Meer lezen? Deze week in Elsevier of via elsevier.nl.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.