‘Economische sancties tegen Iran vanaf nu opgeheven’

16 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De internationale economische sancties tegen Iran worden zaterdag opgeheven. Het land ontvangt een goedkeuring van het nucleaire agentschap van de Verenigde Naties.

Dat zegt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif na een bijeenkomst bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Genève, meldt persbureau Reuters.

Officieel

Zarif spreekt van ‘Implementation Day’, de dag waarop het opheffen van de sancties definitief in werking treedt. Hij bespreekt het zaterdag verder met zijn Amerikaanse collega John Kerry.

‘Vandaag zal het IAEA rapporteren dat de atoomdeal officieel in werking treedt, daarna zullen we een gezamenlijke toespraak houden over het begin van de deal. Het is een goede dag voor de Iraniërs,’ aldus Zarif.

Atoomdeal

Vorig jaar in juli sloten Iran en zes wereldmachten, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland een definitief akkoord over de nucleaire ontwikkeling van Iran.

In ruil voor het terugschroeven van de internationale sancties tegen het land, moest Iran zijn nucleaire activiteiten voortaan beperken. Iran heeft toegezegd onder meer de verrijking van uranium te stoppen. Landen vreesden eerder dat Iran hiermee de macht zou hebben om een nucleair wapen te fabriceren.

De atoomdeal met Iran werd als ‘historisch’ bestempeld, omdat het een keerpunt is in de betrekkingen tussen Iran en de Verenigde Staten. Als gevolg van de economische sancties, was het voor Iran zeer moeilijk om handel te drijven, bijvoorbeeld met de export van olie.

De meesten van deze sancties zullen per direct worden opgeheven. Volgens het Iraanse persbureau waren hooggeplaatste functionarissen van Shell en Total, twee van de grootste oliebedrijven ter wereld, er als de kippen bij: zij waren zaterdag al in Teheran aanwezig om met staatsoliebedrijven te praten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.