Dit zijn Europa’s meest gezochte criminelen

29 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'Europol'

Europa heeft nu ook haar eigen ‘most wanted’ lijst. Op een vrijdag gepubliceerde website staan de tronies van de 45 grootste boeven van Europa.

Van radicale moslims, tot kinderverkrachters. Van financiële fraudeurs tot gewetenloze ‘mafiosi’. Volgens Interpol staan op de website eumostwanted.eu de 45 ‘high-profile, internationaal gezochte criminelen en terroristen’.

Abdeslam

Europa’s meest gezochte terrorist, Salah Abdeslam, en diens handlager Mohamed Abrini, ontbreken uiteraard niet op de lijst. Verder staat de lijst vol met Litouwers, Belgen, Hongaren, Italianen, Serviërs en Finnen met de meest vreselijke zaken op hun kerfstok.

Het lijkt erop dat vrijwel ieder Europees land één of twee criminelen heeft mogen afvaardigen op de lijst. Er staan ook twee personen met een Nederlands paspoort in het overzicht.

Moorden

De ene is Cumali Ata, de stratenmaker uit Steenwijk die al sinds 18 juni 2004 op de vlucht is. Hij wordt verdacht van de moord op zijn nichtje Denise met wie hij in het geheim een relatie had.

De ander is de uit Libië afkomstige Hasèn Aksema die voor de ogen van hun 2-jarige dochtertje zijn ex-vrouw neersloeg en 27 meter ductape om haar hoofd wikkelde waardoor zij stikkend aan haar einde kwam. Aksema ontvoerde het kind naar Libië en is sindsdien spoorloos.

Er is een speciaal team, het European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST) opgericht dat zich uitsluitend bezighoudt met de opsporing van Europa’s meest gezochte criminelen. Nederland zal volgend jaar leiding geven aan dit team.

Voor de volledige lijst klikt u hier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.