Deze vrouw voorkwam veel meer doden bij aanslag Istanbul

14 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Dinsdag ging er een bom af in de Turkse stad Istanbul, middenin een gebied waar veel toeristen samenkomen. Elf mensen, onder wie tien Duitse toeristen, kwamen bij de aanslag om het leven, maar het hadden er veel meer kunnen zijn.

Een hoger dodental werd voorkomen door gids Sibel Şatıroğlu, schrijft bijvoorbeeld de Turkse krant Hurriyet.

Met de schrik vrij

Ze leidde een groep Duitse toeristen door het centrum van de historische stad, toen ze plotseling een ‘klik’-geluid hoorde. ‘Ik was net een groep van twintig à vijfentwintig toeristen aan het vertellen over de Obelisk van Theodosius op het Sultanahmet-plein. Ik besefte dat dit geluid niet normaal was, dus keek ik rond,’ aldus de gids.

‘Ik zag een jonge man – modern gekleed, met een sik – die er uitzag als een Turkse burger, aan een pin (van het vermeende explosief) trekken. Ik riep heel hard ‘ren weg’ in het Duits (‘Lauft weg’) en we begonnen te rennen. De bom was toen al geëxplodeerd,’ meldt Hurriyet op basis van haar verslag van de gebeurtenis.

Şatıroğlu kwam met de schrik vrij – al raakte ze wel lichtgewond aan haar voeten – en met haar vele groepsleden. Op beelden is te zien hoe een hevig geëmotioneerde Şatıroğlu een dag later op de plek van de aanslag de doden herdacht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vergelding

De dader van de terreuraanslag is geïdentificeerd als Nabil Fadli, een in Saudi-Arabië geboren Syriër, die volgens Ankara als vluchteling de grens met Turkije was overgestoken. Hij zou banden hebben Islamitische Staat.

Het Turkse leger heeft in reactie op de bomaanslag bijna vijfhonderd keer geschoten op doelen van de terreurbeweging, die in Syrië en Irak een ‘kalifaat’ heeft uitgeroepen.

Zo’n tweehonderd extremisten werden gedood, onder wie regionale leiders, zegt althans de Turkse premier Ahmet Davutoglu. In totaal zeven personen zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de terreur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.