buitenland

‘Daders Keulen zijn asielzoekers uit Noord-Afrika’

06 januari 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse onderzoeksjournalist Oliver Köhler weet het zeker: de mannen achter de aanrandingen in Keulen zijn asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen. De politie in Keulen weet dit ook, maar is huiverig om dit bekend te maken.

De mannen die verantwoordelijk zijn voor de berovingen en aanrandingen tijdens de jaarwisseling op het stationsplein van Keulen zijn migranten die recent naar Duitsland zijn gekomen en zich voordoen als vluchteling, maar in werkelijkheid misdaden plegen.

Dat zegt de Keulse onderzoeksjournalist Oliver Köhler tegen de NOS.

Criminele groepen

‘Het is al langer bekend dat er een groot probleem met Noord-Afrikaanse zakkenrollers is rond het station van Keulen.. Het is bekend dat het station een verzamelpunt is voor deze criminele groepen en het is ook bekend bij de politie dat zij al langer seksuele misdrijven plegen,’ zegt Köhler.

Volgens de misdaadjournalist, die al twintig jaar onderzoek doet naar de onderwereld in Keulen, gaat het zonder uitzondering om mannen uit Noord-Afrika die gebruik hebben gemaakt van de open grenzen van Europa en zich in de afgelopen periode als vluchteling in Duitsland hebben gemeld.

Nepvluchtelingen

Maar ze zijn volgens Köhler niet geïnteresseerd in een vluchtelingenstatus. Ze gooien hun papieren weg en doen zich te goed aan de vele toeristen en reizigers in en rond de stations door ze te beroven en aan te randen. Omdat asielprocedures bijzonder lang duren door de grote toestroom duurt het een tijd totdat ze worden uitgezet.

Volgens Köhler weer de politie maar al te goed wie er achter de aanrandingen van Oud en Nieuw zaten, maar is men bang om dit in de openbaarheid te brengen. ‘Ze zijn bang dat het rechtse partijen in de hand speelt wanneer de daders en hun herkomst bij naam worden genoemd,’ zegt Köhler.

Wetteloze gebieden

De bevindingen van de onderzoeksjournalist sluiten aan bij berichten in de lokale krant Rheinische Post. Deze krant berichtte maandag dat de politie al eerder waarschuwde over ‘wetteloze gebieden’ waar criminele allochtonen de dienst uitmaken.

De politie in Keulen erkent dat er een probleem is in de stad met criminele groepen rond de stations. Maar volgens de politie is het moeilijk te bewijzen dat de aanranders van Oud en Nieuw ook daadwerkelijk dezelfde mensen zijn die al langer in beeld zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.