buitenland

‘Daders Keulen waren in beeld bij de politie’

05 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Een deel van de mannen die op oudejaarsavond in de Duitse stad Keulen vrouwen hebben aangerand, verkracht en beroofd, was in beeld bij de politie. De politie in Keulen waarschuwde al eerder voor ‘wetteloze gebieden’ in de stad waar grote groepen allochtonen de dienst uitmaken.

Dat blijkt uit politie-informatie in handen van de lokale krant Rheinische Post.

Noodkreet

Volgens politiebronnen bleef een noodkreet over de criminele groepen door de politie bij het stadsbestuur tot nu toe vrijwel onbeantwoord.

De boodschap lijkt na de gebeurtenissen bij het centraal station van Keulen te zijn aangekomen bij de Keulse burgemeester Henriëtte Reker die vorig jaar nog een aanslag op haar leven te verduren kreeg. Ze noemde de incidenten ‘schandalig’ en zei dat de politie er alles aan doet om de daders op te sporen.

Negentig aangiftes

Aan aangiftes ontbreekt het niet bij de politie. Meer dan negentig vrouwen hebben aangifte gedaan van aanranding, diefstal en/of verkrachting.

Uit hun getuigenissen ontstaat het beeld van een grote massa-aanranding in het centrum van Keulen, al vertellen sommige vrouwen ook een ander verhaal. Het zou gaan om een groep van duizend mannen die ‘zwaar beschonken’, ontspoord’ en ‘agressief’ worden genoemd.

Noord-Afrikanen

De politie heeft bevestigd dat het voor het overgrote deel om mannen van Noord-Afrikaanse afkomst gaat. Waarschijnlijk is een deel van hen lid van criminele bendes.

De vraag is nu of het om georganiseerde acties gaat. Volgens Arnold Plickert, voorzitter van de politievakbond van Noordrijn-Westfalen, lijkt het hier wel op. ‘Wat we hier hebben gezien, is in principe een georganiseerde actie,’ zei de politieman. Ook Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat waar Keulen onder valt, vermoedt dat de acties zijn voorbereid. ‘We kunnen niet accepteren dat grote groepen Noord-Afrikaanse mannen zich organiseren en weerloze vrouwen met seksuele aanrandingen vernederen,’ zei hij tegen de Kölner Express.

Vluchtelingen

Politieman Plickert legde een verband met de grote groepen migranten die vorig jaar naar Duitsland kwamen. ‘Bij iedere vluchteling die niet wil integreren in onze open maatschappij, moet de wet in al haar strengheid worden toegepast,’ zei Plickert. ‘Zelfs als dat politieke gevolgen kan hebben.’

Vermoedelijk is er ook een verband met andere steden waar vergelijkbare incidenten zijn gemeld. In Hamburg zeiden zes vrouwen te zijn aangerand. In Stuttgart werden twee meisjes aangerand en beroofd door een groep van vijftien mannen. De politie onderzoekt de connecties tussen de incidenten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.