CSU dreigt met rechtszaak tegen Merkel: ‘Breuk in Duitse coalitie nabij’

26 januari 2016Leestijd: 2 minuten

In een nieuwe dreigbrief aan bondskanselier Angela Merkel kondigt het Beierse CSU een gang naar de rechter aan, als er niet snel een migrantenquotum komt. SPD-politici dreigen daarop CSU uit de coalitie te gooien.

In de brief eist de Beierse premier Horst Seehofer een migratiequotum: volgens hem moet Duitsland jaarlijks maximaal 200.000 migranten toelaten. Ook roept de CSU-leider de regering in Berlijn op om speciale registratiecentra aan de grens met Oostenrijk te bouwen. Zo zouden migranten sneller kunnen worden gedeporteerd.

Seehofer geeft aan dat Merkel tot vrijdag heeft om te reageren, anders publiceert hij de brief. Bovendien dreigt hij met een rechtszaak aan het Duitse hooggerechtshof als de coalitie besluit geen actie te ondernemen. ‘We gaan alle mogelijke politieke en juridische middelen gebruiken,’ dreigde Seehofer.

‘Einde van de coalitie’

Politici van coalitiepartner SPD hebben boos gereageerd op de dreigbrief. Thomas Opperman, fractieleider van de sociaaldemocraten, noemt de brief ‘een aankondiging van een breuk in de coalitie’. Opperman stelt dat CDU en SPD samen ook een meerderheid hebben in de Bondsdag, en dat steun van het CSU dus eigenlijk helemaal niet nodig is.

Zo gemakkelijk zal Angela Merkel het CSU niet laten vallen, het is de zusterpartij van haar eigen CDU. Bovendien speelt het CSU een grote rol in de migratiecrisis: van de 1.1 miljoen migranten die naar Duitsland kwamen in 2015 reisde een groot deel door Beieren.

Kritiek

Beieren uit al lange tijd kritiek op de Duitse bondskanselier, maar in de laatste weken – vooral na de massa-aanrandingen in onder meer Keulen – is die kritiek flink aangezwollen. Ook parlementariërs van haar eigen partij stuurden Merkel onlangs een brandbrief. Ze schreven dat Merkels beleid ‘Europa ontwricht’.

Dinsdag overlegde Merkel met partijleden. Daar zou ze hebben opgeroepen vertrouwen te houden in de door haar ingeslagen weg. Merkel hoopt vooral dat de EU-deal met Turkije voor een serieuze daling in het aantal asielzoekers zorgt. Tot nu toe heeft het akkoord weinig effect gehad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.