buitenland

Carson in de problemen: belangrijkste personeel stapt op

01 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Geen goede jaarwisseling voor de Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson. Donderdag werd bekend dat een groot deel van zijn campagnepersoneel opstapt. Ze laten een chaos achter.

Zijn campagneleider Barry Bennett gaf aan niet meer met Carson door één deur te kunnen. Directe aanleiding is een interview dat Carson afgelopen week gaf, waarin hij openlijk zei dat zijn campagne een puinhoop was. ‘Het is een van de stomste dingen die ik een kandidaat ooit heb zien doen,’ zei Bennett erover.

Naast Bennett dienden ook twintig anderen hun ontslag in, onder wie de directeur communicatie en een belangrijke campagnemanager. Carson heeft al een nieuwe campagneleider aangesteld, oud-generaal Bob Dees.

Zachtaardig

In oktober en november steeg Carson plotseling snel in de peilingen. Zijn sociaal-conservatieve boodschap – hoewel vaak controversieel – en de zachtaardige manier waarop hij campagne voerde viel in de smaak bij een deel van de Republikeinse kiezers.

Toen Amerikaanse media meermalen uitspraken van Carson in twijfel trokken, verloor hij geleidelijk aan populariteit. Ook werd Carson na de aanslagen in Parijs aangerekend dat hij weinig kennis heeft van buitenlands beleid.

Er zijn nog kansen

Toch is het niet zomaar einde verhaal voor de welbespraakte Carson. De oud-neurochirurg, die nog nooit een politieke positie bekleedde, staat nog altijd vierde in landelijke peilingen. Ver achter koploper Donald Trump, maar bijvoorbeeld voor voormalig favoriet Jeb Bush.

Bovendien heeft de campagne van Carson de beschikking over een grote som geld. Afgelopen week werd bekend dat Carson in het laatste kwartaal van 2015 zo’n 23 miljoen dollar aan donaties ophaalde. Het is aan de nieuwe campagneleider om daarmee Carsons campagne uit het slop te halen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.