Cameron: migranten die geen Engels leren na 2 jaar uitzetten

18 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Britse premier David Cameron wil dat partners van migranten die een verblijfvergunning krijgen na twee en een half jaar een taaltoets afleggen. Als ze de taaltoets niet halen, kunnen ze het land uit worden gestuurd.

Cameron richt zich hiermee vooral op vrouwen die in de context van gezinshereniging naar Groot-Brittannië zijn gekomen, schrijft The Telegraph. Cameron voert op maandag campagne door het hele land om vrouwelijke migranten te overtuigen een taalcursus te doen.

Bewijzen

Falen voor de taaltoets betekent dat de verblijfsvergunning wordt ingetrokken. ‘De mensen die hiernaartoe komen, hebben ook bepaalde plichten,’ zegt Cameron. Ze moeten dan ook bewijzen dat ze vooruitgang boeken in de Engelse taal.

Nu bestaat er slechts een toegangstoets waarmee vrouwen moeten bewijzen dat ze ‘basis Engels’ spreken. Met een nieuwe regel zouden ze dus ook moeten laten zien dat hun taalontwikkeling vooruit gaat.

Kinderen

De nieuwe regel is er niet op gericht om vrouwen die geen Engels spreken te slachtofferen, zegt Cameron, maar juist om ‘moslimmannen die vrouwen thuis isoleren’ aan te pakken. Op de vraag of vrouwen ook kunnen worden uitgezet wanneer ze kinderen in Groot-Brittannië hebben, antwoordde de premier: ‘We kunnen niet garanderen dat ze dan mogen blijven’.

Kinderen die in Groot-Brittannië worden geboren en een ouder hebben die daar een leven heeft opgebouwd, krijgen automatisch de Britse nationaliteit. Partners mogen volgens de regels van gezinshereniging overkomen, mits de migrant al een leven heeft opgebouwd.

Daarnaast vindt Cameron dat vrouwen geen gezichtssluier mogen dragen als ze zich in publieke gebouwen, zoals scholen en rechtbanken of andere plekken waar een uniform verplicht is, bevinden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.