Britten beschuldigen Poetin van moord: wat zijn de gevolgen?

21 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Britse premier David Cameron reageert met afschuw op het nieuws dat ‘waarschijnlijk’ Vladimir Poetin achter de moord zit op ex-spion Aleksandr Litvinenko ‘Dit onderzoek bevestigt wat we altijd hebben vermoed.’

Het Verenigd Koninkrijk onderneemt ‘steviger actie‘ tegen Rusland, aldus de premier. Maar tot dusver zijn van nieuwe sancties – bovenop het toch al stevige pakket internationale sancties dat het Kremlin kreeg opgelegd) nog geen sprake.

Moord

Eerder op donderdag had Camerons woordvoerder al gesproken van een ‘uiterst verontrustende conclusie’.  De bevindingen worden ook nog eens ‘uiterst serieus’ genomen.  Downing Street 10 – de ambtswoning van de Britse premier – vindt dat geen enkele staat, laat staan een die permanent lid is van de VN-Veiligheidsraad, zich zo mag gedragen.

In het rapport staat dat de moord op de Russische ex-spion Alexander Litvinenko werd uitgevoerd door twee medewerkers van de geheime dienst van Rusland, de FSB. De moord in 2006 zou zijn goedgekeurd door president Vladimir Poetin zelf. Rusland is boos, en noemt de manier waarop het onderzoek tot stand is gekomen, ‘ondoorzichtig’ en bovendien ‘politiek gemotiveerd’.

Droge ogen

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zegt dat haar land blijft samenwerken met de Russen, maar alleen als deze samenwerking ‘strikt noodzakelijk is voor de belangen van Groot-Brittannië’. Door het conflict rond Oekraïne, en de Russische inlijving van de Krim, zijn de verhoudingen tussen Londen en Moskou toch al in het slop geraakt.

Maar de landen hebben elkaar ook hard nodig, juist bij de prille vrede in het oosten van Oekraïne, en de laatste tijd vooral om het conflict in Syrië tot een einde te brengen. Daarbij hoort ook het gemeenschappelijke doel: de bestrijding van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat is precies wat Cameron onderkent, schrijft The Telegraph vandaag. Hij zou naar eigen zeggen nieuwe sancties overwegen, maar geeft tevens toe dat ‘er iets van een relatie moet zijn’, ook al ‘doe ik dat met droge ogen en een erg koud hart’. Critici vinden zijn respons – het bevriezen van de tegoeden van de twee moordenaars – tot dusver ‘zwak’.

En dan zijn er nog de grote economische belangen. Rusland levert de Europese Unie (inclusief Groot-Brittannië) olie en gas. Deze afzetmarkt wint alleen maar aan belang, nu de Russen, onder meer door de dalende olieprijzen, in een diepe economische crisis verkeren. Kortom: het is niet de verwachting dat de kwestie de landen verder uit elkaar drijft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.