‘België wist in 2012 van plan voor aanslagen Parijs, maar deed niks’

26 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Belgische veiligheidsdiensten waren in 2012 al op de hoogte van de terroristische plannen van de terreurcel die achter de aanslagen in Parijs zit. De jihadisten reisden de afgelopen jaren verschillende keren heen en weer tussen België en Syrië, maar werden niet afgestopt door de veiligheidsdiensten.

Dat blijkt uit een overheidsnota van de Belgische veiligheidsdienst die in handen is gekomen van de Belgische krant Het Laatste Nieuws. In het document staat onder meer dat er gesprekken werden afgeluisterd in een appartement in de Brusselse wijk Molenbeek. Bij die bijeenkomsten werd gesproken over aanvallen tegen de westerse democratie. Ook spraken de terroristen over oorlogswapens.

Ronselaar

De extremisten kwamen bijeen in het huis van Gelal Attar, een Marokkaanse Belg die tien dagen geleden vlakbij Casablanca is opgepakt omdat hij van betrokkenheid wordt verdacht bij de aanslagen in Parijs.

Attar assisteerde Khalid Zerkani, de jihadist die onder anderen Abdelhamid Abaaoud ronselde voor het kalifaat in Syrië. Westerse veiligheidsdiensten zijn in de weken voor ‘Parijs’ een zoekactie gestart naar Abaaoud, maar toen was hij onvindbaar.

Zerkani woonde de bijeenkomsten zelf ook bij en de veiligheidsdiensten wisten daarvan, maar besloten niet om in te grijpen en zijn terreurnetwerk aan banden te leggen. In de nota staat dat een van de jihadisten vijf keer kon terugkeren uit Syrië, voor hij werd gearresteerd.

In december werd bekend dat Salah Abdeslam – de meest gezochte terrorist van Europa die nog altijd voortvluchtig is – na de aanslagen in de Franse hoofdstad bij drie grenscontroles wist te ontkomen. Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon passeerde de terrorist de grens ‘net op tijd’. ‘We hebben pech gehad. De Fransen zeggen ook: een kwartiertje later en we hadden hem gepakt.’

Video

Islamitische Staat (IS) publiceerde zondag een video op het officiële Telegram-kanaal. Volgens de terreurgroep is op de beelden te zien dat de jihadisten hun laatste verklaring uitspraken voor ze een bloedbad in Parijs aanrichtten.

Dit zijn de laatste berichten van de negen leeuwen van het kalifaat, die werden gemobiliseerd uit hun holen om een heel land, Frankrijk, op de knieën te krijgen,’ is onder meer te horen in de video. Het is nog onduidelijk of de beelden authentiek zijn. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.