Beiers dorp stuurt volle bus met asielzoekers richting Merkel

14 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Beierse plaats Landshut kan nieuwe migranten niet meer fatsoenlijk opvangen, en dus stuurt het hoofd van het district Peter Dreier ze vanaf nu door naar de persoon die hij verantwoordelijk houdt: bondskanselier Angela Merkel. Het is tekenend voor de omgeslagen stemming in Duitsland.

Donderdagochtend vertrok de eerste bus met 51 Syrische asielzoekers richting Merkels kanselarij in Berlijn. Honderden anderen moeten de komende tijd volgen. ‘Het kan eenvoudigweg niet zo doorgaan,’ legt Dreier zijn actie uit tegen de website Huffington Post. ‘Het beleid van Merkel bedreigt de maatschappelijke vrede in het land.’

Landshut, een plaats met zo’n 67.000 inwoners, heeft ‘geen plekken meer over om asielzoekers fatsoenlijk onder te brengen’, aldus Dreier. Bovendien wordt de stemming in Landshut steeds negatiever. ‘Ik heb een verantwoordelijkheid aan mijn kiezers.’

Stemming slaat om

Met de actie staat het dorp symbool voor een groot deel van Duitsland, waar de houding richting asielzoekers is omgeslagen. Dat gebeurt ook in de politiek: na de massa-aanranding in Keulen wordt openlijk getwijfeld aan Merkels ‘Wir Schaffen das’. Afgelopen jaar kwamen meer dan een miljoen migranten Duitsland binnen.

Oostenrijkse autoriteiten meldden deze week dat de Duitsers in 2016 opeens grote aantallen vluchtelingen bij de grens zijn gaan tegenhouden, zo’n tweehonderd per dag. Ook de Oostenrijkers worden daarop steeds strenger; bij de grens met Slovenië werden de afgelopen weken 3.000 asielzoekers teruggestuurd omdat ze zouden hebben gelogen over hun nationaliteit.

Dreigement

Drie maanden geleden dreigde Dreier al telefonisch tegen Merkel dat hij migranten zou gaan doorsturen. ‘Als er een miljoen vluchtelingen het land binnenkomen, moeten wij naar verhouding er 1.800 opvangen. Als het er meer zijn, zet ik ze op de bus naar Berlijn.’

Merkel zou volgens Die Welt tegen Dreier hebben gezegd dat bussen vol migranten naar Berlijn sturen zinloos is. ‘Dan zou ik ze weer terug moeten sturen naar Griekenland, en daarna lopen ze gewoon weer naar jullie toe.’

De Syrische asielzoekers zouden de busreis geen enkel probleem vinden. Ze hebben tegen Dreier aangegeven liever in Berlijn te wonen, dan in Beieren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.