Amerikaanse soldaten tegen IS ‘niet meer dan PR-stunt’

25 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

We hebben ‘boots on the ground’ nodig om Islamitische Staat te verslaan, zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter vorige week. De uitlating van Carter kan op hoon rekenen in Rusland.

Het invloedrijke hoofd van de commissie van Buitenlandse Zaken in het Russische parlement, Alexey Pusjkov, zegt volgens Russia Today dat het om ‘niet meer dan een publicitaire stunt‘ gaat.

Leider

Waarom moest dit zo nodig eerst, en wel via de media, wereldkundig worden gemaakt, vroeg Pusjkov zich af in een talkshow op de Russische tv. Carter had zijn militairen ook gevechtsklaar kunnen maken. Maar ‘de Amerikanen willen hoe dan ook het initiatief hebben in het Midden-Oosten, omdat Syrië de plek is waar wordt bepaald wie de leider is van de moderne wereld.’

Rusland en de Verenigde Staten zien IS allebei als dé te bestrijden vijand, maar hebben hun eigen coalities en bondgenoten. De Amerikanen leunen op West-Europa, Saudi-Arabië en andere Golfstaten met een soennitisch leiderschap, terwijl de Russen de Syrische president Bashar al-Assad helpen. Ook het sjiitische Iran is daarmee een bondgenoot van het Kremlin, aangezien het een belangrijke steunpilaar is van Damascus.

Oplossing

Vorige week erkende minister van Defensie Ash Carter dat het noodzakelijk is dat er Amerikaanse troepen worden gestationeerd in Irak. Boots on the ground dus. Die uitlating deed de Pentagon-chef tegenover de Amerikaanse tv, in Davos, waar het Wereld Economisch Forum werd gehouden.

De troepen moeten ervoor zorgen dat IS wordt verslagen in Noord-Irak, bijvoorbeeld in en rond IS-bolwerk Mosul, en uiteindelijk ook in Syrië. Er zijn al wel soldaten in Irak, maar het gaat hier om militaire adviseurs en speciale commando’s, die volgens het Witte Huis niet gelden als ‘laarzen op de grond’: ze vechten immers niet aan het front, is het argument.

Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden hintte op uitgebreidere militaire actie. Als het niet lukt om een diplomatieke oplossing te bereiken voor het conflict in Syrië, dan moet het maar op een andere manier, liet hij dit weekeinde weten op bezoek in Turkije. ‘Het is beter om een politieke oplossing te bereiken, maar er is een militair alternatief. We kunnen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uitschakelen,’ aldus de vicepresident.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.