Al-Qa’ida-gijzeling in hotel in Burkina Faso beëindigd: 27 doden

16 januari 2016Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Veiligheidstroepen hebben zaterdag een eind gemaakt aan een gijzeling door leden van terreurbeweging Al-Qa’ida in een hotel Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Daarbij werden 126 gijzelaars bevrijd.

Van hen zijn 33 gewond geraakt. Daarvoor werden rond de twintig mensen gedood, meldt persbureau Reuters.

Soldaten

De aanval op het hotel Splendid begon vrijdagavond. Gemaskerde en gewapende mannen begonnen eerst te schieten in het restaurant Cappuccino, dat tegenover het hotel ligt. Daarna drongen ze hotel Splendid binnen en verschansten zich daar een aantal uren. Zaterdag eiste ‘Al-Qai’da in de islamitische Maghreb’ (AQIM), een onderdeel van terreurbeweging Al-Qa’ida, de aanval op. AQIM is vooral in Mali actief.

Het hotel is populair bij westerlingen en met name Franse soldaten die in Burkina Faso zijn gestationeerd. Onder de doden zijn mensen uit achttien verschillende landen. Ook zijn twee Oostenrijkers, een arts en zijn vrouw, ontvoerd maar het is niet bekend of dit ook met de gijzeling te maken heeft.

Vrouwen

De Burkinese autoriteiten melden dat vier jihadisten zijn gedood. Eerder werd er melding gemaakt van drie gedode daders, ‘een Arabier en twee Afrikanen’. Later kwam daar nog een vierde dader bij.

Hij werd gedood in een ander hotel, dat zaterdag ook door veiligheidstroepen werd bevrijd. De vier aanvallers waren twee mannen en twee vrouwen. De nieuwe regering van Burkina Faso, die woensdag werd ingehuldigd, houdt zaterdag een spoedberaad naar aanleiding van de aanval.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.