Activisten op Lesbos opgepakt wegens mensensmokkel

15 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'Facebook'

Zelf met een bootje migranten uit zee redden, blijkt geen goed idee te zijn. Twee Deense activisten deden het en werden gearresteerd wegens mensensmokkel.

De Griekse politie heeft op het eiland twee Deense activisten opgepakt wegens mensensmokkel. De leden van de groep Team Humanity waren woensdag op eigen houtje bezig met een reddingsoperatie op de Egeïsche Zee.

Noodoproep

Volgens leider van de club, Walle El Ghorba, kwamen de twee mannen van 26 en 33 in actie na een noodoproep van een zinkende boot met migranten. De Griekse kustwacht zou niet op de noodoproep hebben gereageerd, waarop de activisten samen met drie Spaanse vrijwilligers naar het bootje voeren.

Toen vervolgens de Kustwacht verscheen, werden ze meegenomen naar het eiland. Hier werden de activisten gearresteerd. Ze zitten vast en kunnen een celstraf krijgen die kan oplopen tot vier jaar. Volgens El Ghorba had de organisatie voorheen een goede relatie met de kustwacht tot dit incident.

Onschuldig

Op Facebook laat de organisatie weten dat hun leden onterecht zijn opgepakt. Zo zouden ze helemaal geen migranten aan boord hebben gehad en alleen maar in de buurt van het zinkende bootje zijn geweest.

De organisatie zegt juist om dit soort onredelijke acties van de politie actief te zijn op het eiland. ‘Het gruwelijke geweld  van de politie tegen onschuldige mensen is één van de redenen waarom we zijn begonnen met dit werk,’ zegt El Ghorba die zegt te vechten tegen onrecht en kwaad. Volgens El Ghorba heeft de organisatie advocaten ingeschakeld die de arrestaties zullen aanvechten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.