Aanval op Joodse leraar in Marseille ‘uit naam van IS’

11 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Een vijftienjarige Turk van Koerdische afkomst viel maandag een Joodse leraar aan met een machete en een mes. De aanslagpleger zei te handelen ‘uit naam van Islamitische Staat (IS)’.

Dat zegt de openbaar aanklager van de Franse stad Marseille, waar de aanval plaatshad, schrijft persbureau Reuters.

Meer aanslagen

Tijdens zijn aanval zou de dader verschillende keren de naam ‘Daesh’ hebben genoemd, een van de aanduidingen van de terreurbeweging, aldus openbaar aanklager Brice Robin.

De vijftienjarige jarige stak diverse keren in op de docent, voordat hij werd overmeesterd. De leraar liep lichte verwondingen op. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve sprak zijn afschuw uit over de aanval, een die blijk geeft van ‘brute antisemitische agressie’.

De geradicaliseerde tiener zou ook hebben ontboezemd dat hij zich na zijn vrijlating wil bewapenen en aanslagen wil plegen op politieagenten.

Antisemitisme

De Joodse gemeenschap van Frankrijk – de grootse van Europa , heeft afgelopen tijd al veel te verduren gehad door antisemitische aanvallen, gepleegd door geradicaliseerde moslims. Begin 2015 richtte Amedy Coulibaly een bloedbad aan in een Joodse supermarkt in Parijs. Dat gebeurde vlak na de aanslagen op de burelen van Charlie Hebdo.

Eind oktober was het eveneens raak in Marseille, toen drie Joden even buiten een synagoge werden neergestoken. De dader die dat op zijn geweten had, schreeuwde tijdens de aanval anti-Joodse slogans. Een maand later – een paar dagen na de bloedige terreurgolf in Parijs staken drie personen  eveneens in op een Joodse leraar, waarbij de man gewond raakte aan zijn armen, benen en buik. Een van de aanvallers droeg een T-shirt met het logo van IS.

De Franse president François Hollande zegt vandaag na het zoveelste antisemitische geweldsincident dat hij zijn ‘strijd tegen antisemitisme en racisme met de grootst mogelijke vastberadenheid voortzet’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.