Aantal migranten stijgt naar 244 miljoen: dit zijn de cijfers

13 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het aantal migranten en vluchtelingen wereldwijd blijft maar stijgen. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal mensen, die om allerlei redenen huis en haard verlaten, met 41 procent toegenomen.

In 2015 waren er in totaal 244 miljoen migranten, schrijven de Verenigde Naties (VN).

Land van herkomst

Volgens de organisatie zijn daaronder 20 miljoen vluchtelingen, die vanwege een conflict of oorlogssituatie vertrokken naar een andere plek. De meesten zijn afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Somalië.

Veel mensen uit bijvoorbeeld Syrië, waar al meer dan vier jaar een bloedige oorlog woedt, vertrekken veelal naar buurlanden als Libanon, Jordanië en Turkije. Daar komen zijn terecht in vaak overvolle vluchtelingenkampen. Heel wat Syriërs besluiten daarom om af te reizen naar Europa

‘In de cijfers zijn de 40 miljoen mensen die in het land van herkomst blijven, niet meegerekend,’ zegt plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN, Jan Eliasson. Het gaat hier om de categorie internally displaced persons.

Hulp

Eenderde van deze mensen leeft in Europa. Het continent telt op dit moment 76 miljoen mensen die elders zijn geboren. Van deze groep wonen er inmiddels 12 miljoen in Duitsland, en 9 miljoen in het Verenigd Koninkrijk.

In Amerika zijn 47 miljoen inwoners van buitenlandse afkomst. Rusland heeft er 12 miljoen, en Saudi-Arabië 10 miljoen, aldus de VN. Vluchtelingenorganisatie UNHCR trekt dit jaar 7,1 miljard euro uit voor hulp. ‘Het is een van de meest uitdagende problemen waar we momenteel voor staan,’ zegt Eliasson.

Griekenland

Intussen blijft de stroom migranten en vluchtelingen, die vanuit Turkije naar Griekenland trekken, aanhouden. De weersomstandigheden hebben wel enig effect op het aantal migranten dat de oversteek waagt, maar de influx blijft onverminderd groot.

In december telden de autoriteiten in Athene nog altijd 108.742 mensen die het land binnenkwamen. In november, toen het qua weer wat rustiger was, lag het aantal vreemdelingen nog op 151.000. De Griekse kustwacht denkt dat de stroom in het voorjaar weer aanzwelt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.