Aanslag in Istanbul: dader was lid van IS

12 januari 2016Leestijd: 2 minuten
''

De Turkse minister-president Ahmet Davutoğlu heeft dinsdag bevestigd dat de dader van de aanslag in Istanbul een ‘buitenlands lid’ was van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Op het Sultanahmetplein in het centrum van Istanbul zijn dinsdagochtend bij een explosie zeker tien doden en vijftien gewonden gevallen, de meeste doden waren Duitsers.

IS

Kort na de aanslag maakte president Recep Tayyip Erdogan bekend dat de dader vermoedelijk een 28-jarige Syrische zelfmoordterrorist is. De Turkse premier Ahmet Davutoğlu bevestigde dit nieuws dinsdagmiddag in Ankara. Hij voegde eraan toe dat het gaat om ‘een buitenlands lid’ van IS.

De premier zei ook dat de extremist niet op een lijst stond van verdachten die in de gaten werden gehouden. De Turkse overheid heeft intussen media verboden om over de explosie te berichten. De regering kan dat afdwingen op grond van de nationale veiligheid.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Slachtoffers

De miljoenenstad werd dinsdagochtend opgeschrikt door een aanslag in de buurt van het Sultanahmetplein. Tientallen ambulances en politie-eenheden rukten uit na een luide knal in het toeristisch hart van de stad.

Turkse autoriteiten bevestigden eerder op de dag dat er zeker tien doden en vijftien gewonden zijn gevallen. Het Duitse persbureau DPA meldt dat negen van de tien doden Duits is.

Volgens Turkse media bevinden zich onder de gewonden zes Duitsers, en verder Turken, een Noor, en een Peruaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag in een verklaring weten dat er geen Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Toeristisch hart

Het Sultanahmetplein is een van de drukst bezochte plekken in de stad en een toeristische trekpleister. Het ligt vlakbij talrijke bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee. Het plein is gelegen in de gelijknamige stadswijk en is genoemd naar Sultan Ahmed I.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zelfmoordaanslagen

Het zou niet de eerste keer zijn dat Turkije opgeschrikt wordt door een zelfmoordaanslag. In oktober vielen meer dan honderd doden bij een aanslag door twee zelfmoordterroristen buiten het belangrijkste station van Ankara. Volgens het Turkse Openbaar Ministerie ging het ook toen om een aanslag van IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.