buitenland

Zo zegt IS ‘misbruik van seksslavinnen’ te bestrijden

29 december 2015

De Amerikanen hebben bij een speciale operatie afgelopen jaar verschillende documenten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) opgedoken. Onder de documenten is een juridische richtlijn over hoe leden van IS met hun seksslavinnen om moeten gaan.

Met de fatwa – een islamitische ‘juridische’ uitspraak – zou de terreurbeweging ‘schendingen van de correcte behandeling van gevangengenomen vrouwen’ willen tegengaan, schrijft persbureau Reuters, dat het document (download pdf) publiceerde.

Handboek

Een fatwa wordt bij IS door ‘de wet’ bekrachtigd en het maken tot slaaf van ongelovigen is volgens de extremisten ‘een gevestigd onderdeel van de islamitische wetgeving’.

Eerder dit jaar lekte al een IS-handboek uit over seksslavinnen, maar het nieuwe document geeft volgens experts veel meer details prijs. Volgens Cole Bunzel, hoogleraar aan Princeton en IS-expert, laat het nieuwe document zien met welke vragen slaafeigenaren in hun maag zitten.

Het nieuwe document gaat uitgebreid in op de relatie tussen slavin en ‘eigenaar’, en eventuele andere slavinnen: Zo zouden vaders en zonen geen gemeenschap mogen hebben met dezelfde vrouw. Ook mag een ‘eigenaar’ van moeder en dochter niet met beide vrouwen seks hebben.

Ook zegt het document dat slavinnen ‘met empathie’ behandeld moeten worden, dat ze geen werk mogen uitvoeren waartoe ze niet in staat zijn, en dat hun eigenaren ze goed moeten behandelen.

Ontvoering

In augustus 2014 namen terroristen van IS tijdens een massa-ontvoering duizenden Jezidi’s gevangen. Kort daarna kwam al de informatie naar buiten dat de vrouwen voornamelijk als seksslavinnen, al dan niet gemaskeerd door een gedwongen huwelijk, worden ingezet. Ook worden de Jezidi-vrouwen verkocht en omgeruild op de slavenmarkten van IS.

IS doet geen moeite om deze praktijken te verbergen. Sterker nog, eerder kwam een video naar buiten waarin IS-terroristen opscheppen over de vrouwen die ze hebben aangeschaft tijdens ‘marktdagen’. Eerder deze week werd ook bekend dat IS een speciaal departement heeft voor ‘oorlogsbuit’, waaronder ook seksslavinnen vallen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.