Veiligheidsraad akkoord over Syrië, maar lot Assad onduidelijk

18 december 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad hebben vrijdag unaniem een resolutie over Syrië aangenomen. Het is echter nog altijd onduidelijk of de Syrische president Bashar al-Assad moet vertrekken of niet.

Vooralsnog maakt een vertrek van Assad geen onderdeel uit van de resolutie, meldt persbureau Reuters. De bedoeling is dat er al in januari gesprekken worden gevoerd met de oppositie over een wapenstilstand en de tijdlijn voor de vorming van een transitieregering.

Uitzondering

De resolutie bepaalt ook dat de huidige strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) wordt voortgezet. Het staakt-het-vuren is dan ook niet op IS van toepassing. Ook voor de terreurgroepen Al-Nusra en Al-Qa’ida wordt een uitzondering gemaakt.

Eerder op vrijdagavond bereikten de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad al overeenstemming over de concept-resolutie. Met name Rusland, de trouwe bondgenoot van Assad, lag dwars bij het vormen van de resolutie.

Verdeeldheid

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov benadrukte naderhand dat een vertrek van Assad dan ook geen onderdeel van het huidige plan vormt. ‘We hebben onze positie nogmaals herhaald. Het is aan de Syrische bevolking om te bepalen wat het lot van het land is. Daar is geen alternatief voor,’ zei hij vrijdagavond, voordat de tien niet-permanente leden instemden met de resolutie.

Zijn Amerikaanse collega John Kerry erkende dat er ‘scherpe verdeeldheid’ heerst binnen de VN over toekomst van Assad. De bedoeling is nu dat de VN binnen een maand met opties komen om een staakt-het-vuren te monitoren. Ook moet er van beide kanten worden gestopt met het aanvallen van burgers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.