‘Twee Syriërs gearresteerd’ in Genève’

11 december 2015Leestijd: 2 minuten

De Zwitserse stad Genève is sinds donderdag in een verhoogde staat van paraatheid gebracht. Dat gebeurde nadat er een tip bij de Zwitserse president Simonetta Sommaruga binnenkwam over de aanwezigheid van Islamitische Staat (IS) in de stad.

‘De regering van Zwitserland ontving informatie uit het buitenland over een mogelijke IS-cel in de regio,’ zegt Sommaruga op vrijdag tijdens een persconferentie, schrijft persbureau Reuters.

De federale autoriteiten hebben de informatie onderzocht en deze gedeeld met de lokale politie.’ Maar is op dit moment geen aanwijzing dat er een concrete aanval wordt voorbereid, voegde ze er aan toe.

Intussen zijn er twee Syriërs opgepakt in de stad, met sporen van explosieven in hun auto, schrijft de lokale krant Tribune de Genève. Er is nog geen formele bevestiging van de arrestaties. Evenmin is bekend of die te maken zouden hebben met de terreurdreiging in de stad.

Paraat

Hoe het ook zij, verschillende plekken in de stad worden strenger bewaakt. Het gaat bijvoorbeeld om het complex van de Verenigde Naties, met meer en zwaarder bewapende beveiligers van de organisatie, een maatregel die alleen in zeer uitzonderlijke situaties wordt toegepast.

Eenheden uit andere delen van het land hebben de politie in Genève versterkt en het niveau van waakzaamheid in de stad is verhoogd. Zowel nationale en internationale veiligheidsdiensten staan paraat, zegt het Zwitserse ministerie van Veiligheid in een verklaring.

Jacht

De politie maakt jacht op vier terreurverdachten, meldde de krant Tribune de Genève. Ze zouden mogelijk iets te maken hebben met de aanslagen in Parijs, dit weekeinde precies een maand geleden.

Later op donderdag meldde de federale autoriteiten dat er geen link zou zijn met de aanslagen in Parijs, maar dat er slechts naar mensen wordt gezocht die ‘banden met terrorisme’ hebben. De politie benadrukte dat er geen verdere informatie kon worden verstrekt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.